Naslovna / Nekategorizirano / U Grazu otvorena prva hrvatska čitaonica

U Grazu otvorena prva hrvatska čitaonica

„Hrvatska čitaonica ima veliki značaj za Hrvatsku jer omogućava Hrvatima koji žive u Grazu i Štajerskoj te hrvatskim studentima da obnavljaju znanje hrvatskog, a Austrijancima da upoznaju koliko smo napredovali, što je dvostruka korist“, rekao je pomoćnik ministrice kulture RH Vladimir Stojsavljević u srijedu poslijepodne na svečanom otvaranju prve hrvatske čitaonice u Grazu, smještene u sklopu štajerske Pokrajinske knjižnice. Napomenuo je da književni fond hrvatske čitaonice u ovom trenutku broji oko 1.200 knjiga raznog žanra, koje su izdane u posljednje četiri godine i da ih je prikupilo i katalogiziralo Ministarstvo kulture RH, te da će se nadopunjavati novim izdanjima.

„Knjige i njihov sadržaj ulaganje su u budućnost“, ustvrdio je visoki hrvatski dužnosnik.

„Otvaranje hrvatske čitaonice u Grazu potvrda je uske povezanosti Austrije i Štajerske s Hrvatskom, ali i poticaj unapređenju naših partnerskih i prijateljskih odnosa“, rekao je ministar savjetnik za gospodarstvo, Europu i kulturu u pokrajinskoj vladi Štajerske Christian Buchmann, koji je zajedno sa Stojsavljevićem otvorio čitaonicu. Buchmann je istakao da Štajerska ima partnerstvo s deset hrvatskih županije na raznim područjima i da je na to „posebno ponosna“.

Hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota je rekao da je otvaranje prve hrvatske čitaonice u Grazu „nesumnjivo događaj od europskog značaja“. Njeno otvaranje ocijenio je „manifestacijom snažnog prijateljstva“ dviju država.

„To je značajan kamenčić u mozaiku ukupne kulturne i znanstvene suradnje između Hrvatske i Austrije“, ustvrdio je Bakota, napomenuvši da otvaranje čitaonice potvrđuje da integracija i čuvanje vlastitog identiteta, kulture i jezika idu „ruku pod ruku“.

P1060203
Ivana Simić Bodrožić Foto: Snježana Herek

Ističući značaj suradnje srednjoeuropskih država Austrije, Hrvatske i Slovenije, najavio je da će se 28. ožujka u Štajerskoj sastati njihovi premijeri.

Bakota se je posebno zahvalio na potpori i suradnji pokrajinskoj Vladi Štajerske i Ministarstvu kulture RH koje je prikupilo i katalogiziralo knjige, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH koje ih je prevezlo do Graza, te počasnom konzulu RH u Grazu i inicijatoru prijekta Nikolausu Hermannu i koordinatorici projekta, ministrici savjetnici za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji Zdenki Weber.

Počasni konzul Hermann je rekao da novootvorena hrvatska čitaonica služi kao platforma interkulturalnog dijaloga za 6.000 Hrvata u Grazu, odnosno njih oko 10.000 u pokrajini Štajerskoj i brojnim hrvatskim studentima, koja uz pristup hrvatskoj književnosti, kulturi i znanosti, doprinosi i širenju hrvatskog jezika.

Glazbeni okvir svečanosti dao je hrvatski operni pjevač iz Operne kuće u Grazu Jakša Bulijubašić, a literarni mlada hrvatska književnica, Vukovarka, Ivana Simić Bodrožić, koja je čitala pjesme na hrvatskom, uz njemački prijevod.

Snježana Herek

Comments

comments

Pročitajte još

Važno obavještenje za mještane Krepšića

Poštovani mještani Krepšića Kao što ste već upućeni, ove godine je pokrenut projekat komasacije u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.