Naslovna / Nekategorizirano / 10. hodočašće vjernika Vrhbosanske i Banjalučke biskupije u Mariju Bistricu

10. hodočašće vjernika Vrhbosanske i Banjalučke biskupije u Mariju Bistricu

U subotu, 10. listopada 2015. održano je 10. jubilarno hodočašće katolika iz Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište u Mariju Bistricu.

Svetu misu u prijepodnevnim satima predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju apostolskog nuncija u Hrvatskoj nadbiskupa Alessandra D’Errica i pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena te preko 40 svećenika iz BiH i Hrvatske te između 13 – 15 000 tisuća vjernika-hodočasnika.

06Na početku Mise sve biskupe, svećenike i vjernike pozdravio je mons. Zlatko Koren, čuvar svetišta u Mariji Bistrici i čestitao im na ovom već tradicionalnom hodočašću u hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje u Mariji Bistrici.

U prigodnoj pastirskoj riječi koju je uputio mnoštvu okupljenih vjernika kardinal Puljić istaknuo je da su za njegov život bila posebno važna tri hodočašća u to svetište: prvo važno hodočašće bilo kada se održavao Marijanski kongres; drugo važno hodočašće za njega je bilo 1984. godine kada se održavao Euharistijski kongres; treće važno hodočašće bilo je proglašenje kardinala Alojzija Stepinca blaženim. “To su bili veliki događaji za cijeli hrvatski katolički narod”, istaknuo je kardinal Puljić. Nadalje u svojoj homiliji dotaknuo se Biskupske sinode o obitelji koja se odvija u Rimu i pozvao vjernike na molitvu za uspješne i plodonosne rezultate sinode. Upozorivši na veliku krizu obitelji trenutno prisutnu u društvu i u svijetu, kardinal Puljić pozvao je vjernike na otvorenost životu, na borbu za obiteljske i kršćanske vrjednote, na ispravan odgoj djece u obiteljima i to na odgoj za žrtvu, a ne za uživanje. “Samo narod koji je otvoren životu ima budućnost i naciju se ljubi i voli njišući kolijevku”, naglasio je kardinal Puljić.

Vjernike hodočasnike iz BiH kardinal Puljić pozvao je na hrabrost, na borbu i žrtvu za opstanak, da se ne daju ustrašit prijetnjama koje im se “serviraju” te im posvijestio da je rodna gruda skupo plaćena, “plaćena krvlju da bi se tako lako ostavljala i zaboravljala”.

Na kraju homilije kardinal Puljić sav okupljeni hodočasnički puk pozvao je na molitvu Mariji Majci Božjoj “koja će nas zasigurno uslišiti ako ju iskreno zazovemo”.

Nakon Svete mise vjerni puk u molitvi i prigodnoj meditaciji, koju je pripremio i predmolio biskup Semren, obavio je pobožnost križnoga puta na Bistričkoj Kalvariji.

Na ovom hodočašću sudjelovali su i brojni vjernici iz hrvatskih katoličkih misija u Austriji.

(kta)

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)