Naslovna / Nekategorizirano / Zbog nevažaćeg budžeta, Brčko distriktu prijeti finansijski kolaps

Zbog nevažaćeg budžeta, Brčko distriktu prijeti finansijski kolaps

Distriktu Brčko prijeti finansijski kolaps. Budžet, težak skoro 240 miliona maraka, nije važeći, jer je donesen mimo statuta. Tako je presudio Apelacioni sud, uz obrazloženje da je budžet usvojen bez prisustva tri hrvatska poslanika.

To, između ostalog, znači da će biti dovedena u pitanje realizacija kapitalnih projekata; konkursi u obrazovanju i institucijama biće poništeni, a poljoprivrednici i privrednici ostaće bez podsticaja.

“Ja koliko znam, sve ono što je započeto, ugovori što su potpisani će se realizovati. Od objavljivanja, kažem, kada dobijemo presudu, poslije objavljivanja u Službenom glasniku, nema više bilo kakve isplate, izuzev obaveza koje su regulisane zakonom”, istakao je Đorđa Kojić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta.

Do sada je potrošeno više od 60 odsto budžetskog novca. Jedino što je izvjesno, u slučaju da kasa distrikta bude blokirana, je da potrošeno neće biti vraćeno, jer je to, kažu u Direkciji za finasije, nemoguće. Kako će se Brčko dalje finansirati niko ne želi da prognozira. U Direkciji čekaju da vide presudu za koju su, tvrde, čuli iz medija.

“Naravno da ćemo mi izvršavati budžet sve dok, oficijelno, ne dobijemo presudu. Naravno, treba dobro proučiti presudu i vidjeti šta nama sud po tom pitanju nalaže. Ali vjerujem da se neke stvorene obaveze, koje su već nastale i inače, te takozvani obligacioni odnosi, moraju izvršiti i moraju se kad-tad platiti”, naglasio je Osman Osmanović, direktor Trezora Brčko distrikta.

U opozicionom PDP-u kažu da nisu iznenađeni. Tražiće političku odgovornost onih koji su Distrikt doveli u takvu situaciju, a ne isključuju ni mogućnost podnošenja krivičnih prijava.

“Tu, pod jedan, mislimo na predsjedavajućeg, odnosno predsjednika Skupštine, gospodina Kojića, te članove Zakonodavne komisije koji su na neki način trebali da posluže kao alibi za usvajanje ovakve odluke. A naravno, ni sama vlada, ni gradonačelnik Brčko distrikta ne mogu izbjeći ovu odgovornost”, podvukao je Siniša Golić, šef Poslaničkog kluba PDP-SP-SNS u Skupštini Brčko distrikta.

Rješenje problema u Skupštini distrikta vide u privremenom finasiranju, ali po važećem zakonu ono je moguće samo u periodu od prvog januara do 31. marta. Kako smo saznali, zbog toga će po hitnom postupku zakon morati da se mijenja, a predstavnici parlamentarne većine sutra će se sastati da vide šta im je činiti.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

 /e.brcko/

Comments

comments

Pročitajte još

Drenava, 7.4.2024.

DRAGI POSAVCI I POSAVKE Pokrenuli smo jednu pobožnu inicijativu vezanu uz naš zavičaj. Riječ je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)