Naslovna / Krepšić / Dogovor o gradnji mosta u Krepšiću – Video

Dogovor o gradnji mosta u Krepšiću – Video

U radnoj posjeti Brčko distriktu boravio je ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Neđo Trninić. Sa gradonačelnikom Brčko distrikta Sinišom Milićem razgovarao je o nekoliko važnih tema i za Distrikt i za RS.

Jedna od tema svakako je bila izgradnja mosta u Krepšiću, koji je uništen tokom poplava 2014. godine. Iako je most prvobitno trebala raditi Republika Srpska zbog zakonskih i administrativnih prepreka to nije moguće tako da je danas načelno dogovoreno i kako bi to trebalo privesti kraju. Orjentaciona vrijednost izgradnje ovog mosta je oko 780.000 maraka.

“Vlada Republike Srpske je izašla u susret Brčko distriktu time što je finansirala projektno tehničku dokumentaciju i nadzor, negdje oko 65.000 maraka. Distrikt Brčko će iznaći mogućnosti i rješenja da finansira gradnju tog mosta, da li preko JP Putevi ili budžetskim sredstvima, ali ono što je najvažnije je da bi gradnja tog mosta trebala da bude okončana  u ovoj građevinskoj sezoni” rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Razgovaralo se i o drugim zajedničkim infrastrukturnim projektima, prije svega autoputa, odnosno dionice Brčko-Bijeljina koja bi bila veza sa koridorom 5-C. Ministar Trninić je naglasio da se vode intenzivne aktivnosti, tako da od Brčkog prema Bijeljini postoje određene aktivnosti sa kineskom kompanijom CRBC, te je upućeno i pismo prema kineskoj  državnoj banci  koja bi te aktivnosti trebala pratiti kreditnim sredstvima.

“Taj projekat izgradnje, u dijelu od Brčkog prema Bijeljini i granici sa Srbijom, zavisi od aktivnosti sa kineskom bankom. Drugi dio koji ide od Brčkog prema koridoru 5-C u dužini od 31 km, do Vukosavlja je druga kineska kompanija sa kojom imamo potpisan  memorandum ali on će biti obnovljen zbog stvaranja konzorcija” rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS-a.

Razgovarano je danas i o potrebi izmjena sporazuma iz 2001. godine o održavanju putnih pravaca, obzirom da je Distrikt u međuvremenu dobio javno preduzeće koje je zaduženo za održavanje putnih pravaca u Brčkom.

/Brcko tv/

Comments

comments

Pročitajte još

Uskrs u Krepšiću – Video, slike

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)