Naslovna / Religija / Hodočašće Hrvata izvan domovine Kraljici mira u Medjugorje 2024g.
Medjugorje-info.com

Hodočašće Hrvata izvan domovine Kraljici mira u Medjugorje 2024g.

Dragi sunarodnjaci,
Braćo i sestre u Kristu!

Na inicijativu Ivana Martića i na temelju dugogodišnjeg iskustva organiziranja hodočašća Kraljici mira u Medjugorje Pilje Zecevica , odlučili smo se pokrenuti
inicijativu da Hrvati izvan domovine fiksiraju jedan „svoj“ termin tijekom godine, kako bi u što većem broju zajedno hodočastili u Medjugorje.
Uvijek je blagoslov biti zajedno, a poglavito s onima s kojim dijelimo tolike zajedničke radosti, izazove i poteškoće. Lijepo je se naći i moliti zajedno na jednom dijelu naše
domovine, tako milosnom i blagoslovljenom. No, dok smo samu ideju lako prihvatili, nije bilo jednostavno naći zajednički termin koji bi odgovarao većini nas izvan domovine. Kontaktirali smo i neke od vas u Austriji i Njemačkoj i uvidjeli da je nemoguće naći „prazan“ vikend, tj. slobodan vikend kad se ništa ne organizira, odnosno datum koji bi svima odgovarao.

U razgovoru sa međugorskim župnikom fra Zvonimirom P., rečeno nam je kako „ne samo ljeto“. Ostala su nam dakle dva Gospina mjeseca kao najprikladnija: svibanj i listopad, ukoliko želimo izbjeći zimu i hladnije vrijeme. I jedan i drugi mjesec imaju svoje prednosti i nedostake. Nedostatak listopada je što tijekom tog mjeseca u Austriji nema produženog vikenda, a gledali smo da ne morate uzimati dane od godišnjeg odmora.

Nedostatak svibnja je taj što se tijekom tog mjeseca organiziraju prve pričesti i krizme, a prednost je ta što on ima dva neradna produžena vikenda: spasovski i tjelovski. Uz to, obzirom da je to mjesec kad se i priroda budi, kad je molitveni program u Međugorju na otvorenom (iza crkve), odlučili smo se da to iduće 2024. godine, bude ipak spasovski vikend, tj 09-12.05.2024.

Nakon ovog prvog zajedničkog hodočašća, vidjet ćemo što je bolje za 2025. Zadržati ovaj termin ili izabrati drugi koji bi većini bio prihvatljiviji.

Evo dragi sunarodnjaci!
Ukoliko ste u mogućnosti i želite biti dionicima ove lijepe akcije i hodočašća, pozivamo vas da već sada rezervirate termin i da ujedinjeni krenemo na prvo zajedničko hodočašće Hrvata izvan domovine našoj Gospi u Međugorje.

P Mato Anić, ravnatelj RM BiH
Ivan Martić, Ulm
Piljo Zečević, Villach
Ante Mihaljević, Sydney
Dario Vasilj, Međugorje
Milka Šarčević i Marica Boban, Graz
Nevenka Poplašen, Ljubljana
Marija Dzalto, Wels

za krepsic.com /pater Mato Anić

Comments

comments

Pročitajte još

Cipele starog seljaka

Mladi student pošao je u šetnju sa svojim profesorom. Dok su tako šetali i razgovarali, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)