Naslovna / Posavina / Znate li zašto se baš sutra sije pšenica?

Znate li zašto se baš sutra sije pšenica?

Na dan, 13. prosinca, katolici slave svetu Luciju. Na taj dan sije se i božićna pšenica, koja u kršćanstvu simbolizira život, obnovu i plodnost. A znate li uopće zašto se uoči Božića sije pšenica?

Ovaj običaj vezan je za Svetu obitelj i njihov bijeg pred Herodovim vojnicima.

Trudna Marija i Josip bježali su, naime, pred vojnicima, a na putu su naišli na težaka koji je u to vrijeme sijao pšenicu.

Marija ga je zamolila da vojnicima, kada se pojave, kaže da su oni tim putem prošli kada je on sijao pšenicu.

Dogodilo se to da je pšenica, dok je vojska stigla, čudesno izrasla, zbog čega je potjera prekinuta.

Kako posijati pšenicu?

Da bi narasla što bogatija i gušća, prije sijanja pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu i zatim posijte.

Najbolje ju je posijati u posudi s vlažnom zemljom. Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme preklapa, piše 24sata.hr.

Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje. Ne zaboravite u sredini ostaviti malo prostora za svijeću. Umjesto zemlje možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice.

Poželjno je vatu prekriti s 2-3 sloja pšenice. Pšenicu potom zalijte i postavite na toplo i dobro osvijetljeno mjesto te ju vlažite prskanjem.

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)