Naslovna / Nekategorizirano / Župa sv. Ante Pustinjaka, Gorice

Župa sv. Ante Pustinjaka, Gorice

Selo Gorice prvi put se spominje 1742. go. kada biskup fra Pavle Dragičević u svome izviješću iznosi da je župi Bijeloj pored ostalog pripadalo i mjesto Gorice koje tada broji 10 katoličkih kuća i 57 katolika.

Župa Gorice utemeljena je 1869. godine odvajanjem od župe Ulice kao mjesna kapelanija. Od tog vremena vodi svoje župne matice. Prva župna crkva sagrađena je1889.., a druga 1912. godine.

Tijekom rata 1992. – 1995. godine biva razorena župna crkva i svi crkveni objekti, a Hrvati katolici protjerani.

Poslije rata ponovno se dižu i obnavljaju svi crkveni objekti tako da danas možemo reći da crkva iznutra i iz vana bolje izgleda nego što je prije bila.

Dolazi i do obnove sela napose poslednjih godina obnovite su mnoge kuće a seljani sve češće dolaze u svoje rodno mjesto.

Župom upravlja dijecezanski (biskupski) svećenik don Đuro Živković, dok župi sv. Ante Pustinjaka u Goricama danas pripadaju sljedeća naselja: Gorice, Lipovac i Rahić Donji.

Treba napomenuti da je odvajanjem pojedinih naselja od župe Gorice, godine 1972. utemeljena je nova kapelanija, poslije župa Krepšić.

Ove godine u ponedjeljak 17. 01 2011. župa je proslavila svoj patron sv. Antuna Pustinjaka obilježavajući tog dana i 142 godinu postojanja župe.

Mještani župe Gorice kao i brojni gosti iz susjednih sela prisustvovali su misnom slavlju koje je uz veći broj svećenika predvodio župnik župe Ulice fra Anto Tomas.

Zahvaljujući ažurnosti posavske int. televizije propovijed tog slavlja prenosimo i na našoj stranici.

Comments

comments

Pročitajte još

Uskrs u Krepšiću – Video, slike

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)