Naslovna / Nekategorizirano / “10. rujna treba postati njemački praznik – Dan gastarbajtera!”

“10. rujna treba postati njemački praznik – Dan gastarbajtera!”

“Migracije već 50 godina određuju našu zemlju, a politika to dovoljno ne cijeni – to nije samo pogrešno već i opasno”

Danas je praznik! Njemačka treba početi slaviti 10. rujna kao praznik – “Dan useljenika”. Ovako je najugledniji njemački tjednik Der Spiegel jučer počeo svoju kampanju za “gastarbajtere”.

 “Prisjećamo se ratova, slavimo pad Zida. Ali da migracije već 50 godina uvelike određuje našu zemlju, politika dovoljno ne cijeni – to nije samo pogrešno već i opasno”, piše Spiegel. Naime, prije točno 50 godina – 10. rujna 1964. – na kölnski kolodvor stigao je Portugalac Armando Rodrigues de Sa, milijunti gastarbajter u poratnoj Njemačkoj – to je početak njemačkog gospodarskog čuda, ističe Spiegel.

“Dočekan je slavljenički, poklonjen mu je moped… Eufemistički i s puno isključivosti prozvali smo ih gastarbajteri”, piše Spiegel. U međuvremenu Njemačka je postala najmoćnija europska ekonomska sila, a u njoj petina stanovništva – 16,3 milijuna (gotovo kao tri Hrvatske) – ima migracijske korijene. Spiegel predlaže recept za veću integraciju i poštovanje imigranata. “To je vrlo jednostavno: proglasimo 10. rujna praznikom – ili barem važnim nacionalnim danom sjećanja na useljenike”, zaključuje Spiegel.

Comments

comments

Pročitajte još

Nisko smo pali mada ni prije nismo visoko kotirali

  Kriv sam Komšiću, jer me nisi kupio za metar drva ili dva kubika šljunka. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)