Naslovna / BiH / CIA je u BiH stvorila džihadiste koji se sad opet vraćaju u Europu

CIA je u BiH stvorila džihadiste koji se sad opet vraćaju u Europu

SARAJEVO – Zemlje članice Europske unije odlučile su pojačati policijski nadzor u gradovima i na svojim granicama, odlučno krenuti u sprječavanje širenja islamističke propagande na internetu, zajednički i u suradnji sa zemljama koje nisu članice EU-a uhititi i one koji su išli i one koji vrbuju muslimane za odlazak u džihad.
Obavještajne agencije su, prema izvješćima koje je objavilo više uglednih europskih listova i televizija, dignute na noge zbog straha od skorog povratka mnogih od više od četiri tisuće “europskih džihadista” iz Sirije i Iraka u Europu i prijetnje vala terorizma.
Zanimljivo je kako je poseban fokus i na Bosni i Hercegovini. Der Spiegel i francuska državna televizija su tako izvijestili kako su ponovno otvoreni dosjei džihadista koji su tijekom rata devedesetih godina prošlog stoljeća u našoj zemlji sudjelovali u divljačkom nasilju i, prema objavljenim svjedočanstvima, baš kao sad u Siriji i Iraku odsijecali glave zarobljenicima i civilima, a poslije se vratili u Europu i počinili niz oružanih pljački, atentata, napadali policiju…
Nadležne službe temeljito proučavaju sva saznanja o uzrocima, razmjerima i prijetnji islamskih terorista, za koje se zna da su se dijelom već vratili u Europu.

Džihadisti iz BiH

Od Europskog parlamenta zatraženo je odobravanje provjere putovnica svih putnika na schengenskim granicama uključujući obvezu davanja svih podataka prilikom kupnje karte za zrakoplov, a to je već odavno obveza za putnike koji lete za SAD.
Takvu odluku usvojili su ministri vanjskih poslova Europske unije. Bosna i Hercegovina, odnosno putnici iz naše zemlje, ponovno su vraćeni na “crvenu listu”, jer se smatramo visoko rizičnom zemljom. Francuski list Le Monde objavio je analizu norveške vojne obavještajne službe, koja sadrži više tisuća obavještajnih podataka, u kojoj se ističe kako je svaki deseti islamski džihadist spreman, nakon što se vrati u Europu, “uzeti oružje i napasti svoju zemlju!” Računa se kako su takozvana Islamska država i Al-Qa’ida već poslali u Europu više stotina džihadista koji bi zajedno sa “spavačima” mogli krenuti u nasilni teroristički pohod. Poseban fokus je na zemljama zapadnog Balkana, no računa se kako su se islamski fanatici zaslijepljeni divljačkim nasiljem i ideologijom mržnje i smrti vratili i u Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku, odakle se, navode europske obavještajne službe, i regrutira najveći broj pristaša ekstremnog islama.
Francuska državna televizija, u emisiji koja se bavila “realnom opasnošću” od džihadista – kako je to nazvala europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström, objavila i dio o Francuzima koji su se “preobratili u islam te sudjelovali u mudžahedinskoj jedinici na strani muslimana u BiH, a potom se vratili i na sjeveru Francuske zaveli pravi oružani teror uz ranjavanje policajaca, pljačke banaka, napade na policiju…”
U emisiji se kao vođa te skupine džihadista imenuje Christophe Caze, koji je kao student pete godine medicine prešao u islam i priključio se brigadi mudžahedina u BiH i postao njihov liječnik, a prikazuje se i svjedočanstvo i preživjelih srpskih, ali i zgroženih bošnjačkih časnika, bio je krajnje nasilan, prisustvovao je mučenju i odsijecanju glava zarobljenih srpskih i hrvatskih vojnika i civila. U dokumentarnoj emisiji francuske televizije su prikazane originalne scene kad mudžahedini u Bosni ubijaju zarobljene srpske i hrvatske vojnike i civile te njihove odsječene glave. Prikazana je i izvorna videosnimka, koji su načinili sami mudžahedini, na kojem oni i neki vojnici Armije BiH, kako kaže prateći tekst, “igraju nogomet šutirajući odsječenu glavu jednog zarobljenika”.

Stvorila ih CIA

Gost te emisije bio je njemački vodeći stručnjak za terorizam Jürgen Elsässer, autor knjige “Kako je džihad došao u Europu”, u emisiji je ocijenio da je glavnina od više tisuća mudžahedina, mahom Arapa veterana iz Afganistana, uz pomoć Saudijske Arabije, Turske i Irana došla u rat u BiH, ali je američka služba CIA osigurala taj dolazak i dala im oružje s ciljem da spriječe pobjedu Srba jer su mislili da će se Srbi okrenuti Rusiji”.
Elsässer je naveo svjedočenje novinarke njemačkog tjednika Der Spiegel Renate Flottau “da joj je vođa Al-Qa’ide Osama Bin Laden uoči sastanka s predsjednikom Alijom Izetbegovićem u Sarajevu rekao da će uništiti sve Srbe, a poslije i Amerikance”.  Elsässer tvrdi da su “na kraju rata u Bosni Amerikanci s užasom otkrili razmjere čudovišta koje su stvorili“ i da je Richard Clarke, savjetnik američkog predsjednika za bitku protiv terorizma, izjavio da je “to bio pakt s đavolom”. Neki iz skupine džihadista na sjeveru Francuske su uhićeni i osuđeni na dugi zatvor, neki su u sukobu s policijom ubijeni, kao i sam šef bande Christophe Caze koga je u žestokom oružanom okršaju prilikom bijega ubila belgijska policija na granici s Francuskom.
Visoki obavještajni dužnosnici su se europskim medijima povjerili da je i sad, pored Islamske države, i dalje opasnost Al-Qa’ida, jer se pouzdano zna da je njezin borbeni ogranak u Siriji, skupina Korasan, “visoko specijalizirana za minijaturne eksplozive i da ne krije namjeru udariti po Zapadu”.

Riječi fetva, džihad i kalifat su iskrivljene

Autor knjige o Al-Qa’idi Abdelasiem El Difraui kaže da je prosječan musliman preplašen, a da je tz. Islamska država “sekta koja nema mnogo toga zajedničkog s islamom već je protiv sunitskog učenja”. El Difraui je ukazao da ti borci često znaju samo nekoliko sura, da ih brzo zahvata radikalizacija i nemaju vremena učiti vjerske tekstove. “To je instant mudžahedin”, dodaje on. Predsjednik Svjetske konferencije religija za mir Galeb Bensheik je istaknuo kako smo “došli smo u ovu situaciju zbog uzmicanja muslimanskih velikodostojnika diljem svijeta”. “Rječnik, riječi islama izvrću kriminalci i teroristi. Riječi fetva, džihad i kalifat su iskrivljene. ‘Džihad’ koji predstavlja ‘zalaganje na Božjem putu’ postao je sinonim za barbarstvo”, dodaje.

 Piše: Predrag Zvijerac

Comments

comments

Pročitajte još

Poseban dan za mještne župe Gorice – Slike

U subotu 06. 07. 2024 mještani župe Gorice  imali su poseban razlog za slavlje. Prelijepa …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)