Naslovna / Nekategorizirano / Stop majorizaciji Hrvata u BiH

Stop majorizaciji Hrvata u BiH

Udruge HVO-a proistekle iz domovinskog rata Ravne – Brčko organizirale su u četvrtak i petak dodatno potpisivanje peticije „Stop majorizaciji hrvatskoga naroda u BiH”. Povod za produženje akcije bila je velika zainteresiranost građana, kažu u ovim udrugama.

Potpisivanje peticije vrši se na tri lokacije u distriktu: u Brčkom u Napretkovom domu, u Boću u sjedištu udruga HVO-a, te u Seonjacima također u uredima ovih udruga.
U prošlotjednoj akciji prikupljanja potpore ovoj peticiji u distriktu Brčko je odaziv građana bio izuzetno veliki, gdje je uz 3.500 Hrvata svoju potporu dao i veliki broj građana srpske, pa čak i bošnjačke nacionalnosti, izjavio je danas Ivica Filipović, član koordinacije udruga HVO-a Ravne Brčko.
Ponovno prikupljanje potpisa na peticiju je organizirano jer su mnogi građani koji su prošloga tjedna bili spriječeni obvezama tražili da im se omogući potpisivanje, dodaje Filipović.

Važno je poručiti javnosti da potpisivanje peticije nije nikakvo iskazivanje nacionalilzma i ekstremizma već nužnost do koje nas je doveo položaj u kojem godinama  živimo. Daytonskim sporazumom je zaustavljen rad, no mnogobrojni problemi ostaju te postaju sve većima i većima. Kasnije mijenjanje odredbi iz tog sporazuma vodilo je daljnjoj centralizaciji Bosne i Hercegovine, a samim time i smanjivanju prava hrvatkom narodu koji se zalaže za funkcionalnu i decentraliziranu državu.

Već sutra bi moglo biti kasno,  ravnopravnost i konstutivnost Hrvata u BiH bi mogli postati samo lekcijom iz povjesti. Ista ta povjest nas uči da takvo nešto  ne smijomo dopustiti. Stoga je prao vrijeme da poručimo “Stop majorizaciji Hrvata u BiH”.

/radio Brčko/

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)