Naslovna / Krepšić / Gradonačelnik posjetio Vučilovac, Krepšić i Vukšić

Gradonačelnik posjetio Vučilovac, Krepšić i Vukšić

Nekoliko mjeseci nakon poplava, gradonačelnik Brčko Distrikta dr. Anto Domić zajedno sa šefom Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodnogospodarstvo Vlade Brčko Distrikta Dževdetom Šahovićem, obišao je područje Vučilovca gdje je okončana glavna faza radova na gravitacijskoj ustavi, a potom je boravio u Krepšiću i Vukšiću, kao i lokacijama gdje su završeni ili još uvijek traju radovi na čišćenju korita rijeka i vodotoka, te sanaciji vodoprivrednih objekata.

“U prigodi sam da obiđem neka od najkritičnijnijih mjesta na prostoru Brčko distrikta BiH gdje su tokom poplava načinjena značajna oštećenja na vodnim objektima. Jedan od vodnih objekata koji je apsolutno stradao je gravitacijska ustava u Vučilovcu koja nam je napravila dosta muke i problema u smislu zaštite od ponovljenog potapanja ovog prostora. S druge strane saniranje tog vodnog objekta je i financijski dosta koštalo”, kazao je gradonačelnik Domić. Radovi koji su upravo završeni kao i oni koji su još uvijek u toku izvode se jako dobro i kvalitetno što do sada, ističe dr. Domić nije urađeno možda u proteklih 30 ili 40 godina.

Gradonačelnik je dodao da je sada vidljivo da postoji izgrađeni portifikacijski objekt, te da isti treba biti opremljen sa čeličnim ustavama koje su u izradi, kako bi spriječili svaku opasnost od ponovljenih poplava i razornih posljedica.

Prema njegovim riječima dosta posla, također, je urađeno na saniranju vodnih objekata na prostoru Krepšića od spajanja Toliške rijeke sa rijekom Tinjom gdje su isčišćeni kanali Lomnice i Tinje, te izgrađeno 800 metara novog nasipa.

“Uvjeren sam da ćemo taj posao nastaviti kroz projekte koje smo već nominirali prema Europskoj uniji i Svjetskoj banci i nadam se da ćemo u konačnici taj problem sliva rijeke Tinje, u ovom konkretnom dijelu, razriješiti, a pored toga su kandidirani i projekti za rijeke Brku i Zovičicu.

Za otklanjanje šteta od poplava do sada je investirano oko devet miliona konvertibilnih maraka, računajući sve troškove nastale pri spašavanju ljudi i materijalnih dobara, saniranju oštećene infrastrukture, presijavanju poljoprivrednih površina. Ovaj iznos uključuje i dio sredstava utrošenih za izgradnju gravitacijske ustave, portifikacijskih objekata, nasipa uz rijeke Tinju, Brku, Zovičicu, Rašljansku i Maočku rijeku, kao i saniranje lokalnih cesta i mostova.

Dr. Domić je naglasio da je do sada isplaćeno preko osam miliona konvertibilnih maraka u vidu pružanja pomoći stanovnicima Brčko distrikta BiH koji su pretrpjeli štete od poplava na stambenim objektima. Za jednokratne pomoći je isplaćeno oko 2.700.000 KM i oko 5.500.000 KM pomoći za sanaciju objekata.

Gradonačelnik je dalje naveo da je kandidirano puno projekata prema Svjetskoj banci, Europskom povjerenstvu, Međunarodnom monetarnom fondu i drugim donatorima.

“Odobrena su sredstva od Svjetske banke i projekti načelno, a slijedi faza projektiranja i raspisivanje tendera za nekoliko mostova i uređenja vodotoka. Sredstva koja smo već ranije dobili od MMF-a također se troše na saniranje šteta uz preraspodjelu naših unutarnjih pričuva kako bismo stanovnicima Brčko distrikta BiH nakon ovih poplava pomogli u što je moguće većoj mjeri, a kada gledam kolika je pomoć u okruženju u odnosu na nas onda smo stvarno tu jako puno i dali i dajemo i stvarno tu ne štedimo”, kazao je u izjavi novinarima gradonačelnik Domić.

“Glavni dio ustave je završen, a po okončanju preostalog dijela posla za oko 45 do 60 dana ona će biti u funkciji”, precizirao je šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Dževdet Šahović.

On je podsjetio da su poplave u augustu mjesecu nanijele ogromnu štetu rijekama u Rašljanima, Islamovcu i Maoči gdje je urađen veliki dio posla u smislu proširenja i čišćenja riječnih korita ističući da za sljedeću godinu treba planirati redovita sredstva kako bi se vodoprivredni objekti održali u funkcionalnom stanju.

(bdcentral)

 

Comments

comments

Pročitajte još

Gradonačelnik i njegov zamjenik u posjeti lovačkoj kući u Krepšiću i radovima na vodovodnoj i putnoj infrastrukturi

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, zajedno sa svojim zamjenikom dr. …

Jedan komentar

  1. Nekome ce sve to sigurno pomoci, Drenovu ce gradnja nasipa u Krepsicu, kako izgleda dotuci ! Svi su izgledi, ako se ne obavi jos mnogo drugih radova, da ce Drenovu Lomnica , Kanal i Tinja potopiti jos mnogo vise nego do sada ! Ne daj Boze da netko iz Drenove ove zime hitno zatreba lijecnika – kad zapada snijeg i sve zaledi nece se moci ni traktorom uzici na nasip odmah iza mosta . Nekako mi izgleda kao ” Drenova u klopki !
    Nadajmo se da se moji strahovi nece obistiniti
    Ipak, gledajmo vedro Joja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)