Naslovna / Nekategorizirano / Svi smo mi danas i Slavonija i Bos. Posavina – Video

Svi smo mi danas i Slavonija i Bos. Posavina – Video

K.Pomoc-umanjVelika količina mutne i prljave vode, polja nepregledna kao more.  Prljava mutna nosi sa sobom drveće i sve što joj se našlo na putu a plivati može.Tako mi je izgledala na prvi pogled slika koju  ugleda u selu  Ali ipak taj posavski čovjek brzo nevjerojatno brzo navikne se na svaku nevolj.

I gledam te vožnje čamcima kroz selo onih starijih osoba kao da godinama žive na toj vodi, nemogu da povjerujem. Iako selo broji mnoge starije osobe moram ih pohvaliti da su se postavili izuzetno hrabro, prkosni su I ponosni bez ikakvog  straha.

Ipak svi oni željno isčekuju da se ta stihija povuče te oslobodi prilaze njihovim kućama. Jer tek onda dolazi zahtjevan posao pranja I čišćenja posebno u onim kućama gdje je voda ovladala.  Ne nisu zaboravljeni,osjećaju oni to. Stižu pomoći sa raznih strana, prije svega postoji velika briga, požrtvovan rad I kordinacija Vlade Brčko Distrikta.

U utorak radi naglog rasta vodostaja trafo u Anićima morao je biti isključen. Već u četvrtak po utvrđenom povlačenju vode krenulo se je u akciju kojom bi se obezbijedila struja I tom dijelu sela to jest pripajanje na drugu trafo koja nije u vodi. Mještani su zahvalni  gradonačelniku Domiću koji je došao na lice mjesta, sa željom da se nastali problem što efikasnije riješi.

Vrijedni radnici Komunalno Brčko odradili su to više nego profesionalni . Vožnje čamcem od jednog do drugog trafoa potrajali su do popodnevnih sati . Kretati se vodom I pripajati kablove viskog napano nije ni malo bilo ugodno i bezopasno.

Iako sam proveo dva puna dana u selu zbog problema koje sam imao u svome dvorištu sigurno da nisam mogao puno toga zabilježiti. Ipak uspio sam se sresti sa nekim koji su dostavili pomoć koja je bez ikakve razlike bila dijeljena svima koji su navraćali do prostora gdje je bila istovarana. Pomoć je stigla iz Sarajeva, Zagreba, Frankfurta, Salzburga, Klagenfurta i još neke u privatnoj režiji.

Uz put saznajem da je jedan kombi pun raznih potrebština koje će I te kako dobro doći mještanima Krepšića  prikupila hrvatska mladež iz Graza u suradnji  sa HKD Napredak. Kombi napunjen gorivom  rekoše mi ustupila im je Isolierung Firma EOOS. Vozači su bili Niko Šarić iz Turića I Niko Lucić iz Krepšića.

  I stiće toga još već idući vikend kada će nas se u još u većem broju uvjeren sam naći u selu.

U proteklih 48 sati  voda u selu je opala za punih 50 cm, uvjeren sam da će to opadanje teći i u narednim danima. Pozvani su svi koji stignu u selo idućeg vikenda da vrijeme provedeno dole pokušaju utrošiti kako bi se pomoglo onima kojima bude trebala pomoć oko čisćena I ispunpavanja vode , izbacivanja zaostalih stvari po kućama I slično.

 Dodao bi još da sada I u danima koji dolaze  najpotrebnije je:

– higijenska pomagala,

– dezinfekcijska sredstva,

– gumene čizme,

– rukavice, medicinske i radne,

– alatke za čišćenje,

– sredstva protiv uboda komaraca

– maske

– pitka voda

– vreće za smeće

I svakako i te kako važno budimo pozitivni, izbjegavajmo dezinformacije, pomozimo koliko možemo svima oko sebe,i nemojte da ovo sve propratite kao promatrači koji uvjek sve znaju, ali ih se rijetko gdje vidi.

Lijepo spomenu neki sagovornik radio postaje Zagreb, “Svi smio mi danas i Slavonija i Bosanska Posavina”,

a ako ikada u ovom vremenu tako bi trebalo da bude.

 

 

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)