Naslovna / Krepšić / Novi protest mještana Krepšića

Novi protest mještana Krepšića

protest-krepsicanaNezadovoljni raspodjelom sredstava za jednokratnu pomoć i sanaciju  posljedica poplava u kojima su pretrpjeli velike štete, mještani Krepšića danas su ispred sjedišta Odjeljenja za izbjeglice i raseljena lica organizovali mirni protest.

Voda nas nije birala kao što se da zaključiti po odlukama o jednokratnoj novčanoj pomoći i predlogu naknada za sanaciju šteta, kažu mještani Krepšića koji su danas  mirno protestvovali ispred Odjeljenja za izbjeglice i raseljena lica Vlade u Brčkom.

”Do danas nisam dobio ništa, ni za sanaciju ni jednokratnu pomoć.  Prošlo je više od sto dana od poplave a mi i danas spavamo na blokovima i na daskama. Pitam se koliko još vremena treba da prođe da bi vlast reagovala i nešto konkretno napravila’’, kaže Slobodan Jevremović iz Krepšića.

Voda je u Krepšiću ugrozila 93 domaćinstva a gotovo polovina čeka odluke po žalbama na jednokratnu pomoć jer su nezadovoljni sumom ili su potpuno izostavljeni sa spiska.

”Došlo je do svađe između ljudi u selu, narušavanja međuljudskih i međunacionalnih odnosa. Imam utisak da neko koči rad Vlade i neko svjesno pravi probleme”, ogorčen je Milan Maksimović iz ovog sela.

Nakon razgovora u Odjeljenju za izbjeglice i raseljena lica koje koordinira rad komisija i procjene šteta, odluke po žalbama i isplata jednokratne pomoći najavljeni su za desetak dana, a priprema se, kaže šef resora, i skora objava korisnika Programa sanacije i isplata 10-30.000 maraka po domaćinstvu.

”To je po Programu koji je usvojila Skupština. Mi ćemo u petak objaviti spisak, nakon čega će građani moći ulagati žalbe o kojima će odlučivati drugostepena komisija. To je najlakši dio posla”, rekao je Rifet Mujanović, šef  Odjeljenja za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Brčko distrikta.

Taj, najlakši dio posla nije realno očekivati prije sredine okrobra, a Krepšićani su, ukoliko Vlada ne ubrza procedure i obezbijedi pravičnu raspodjelu, najavili blokadu magistralnog puta i institucija distrikta.

/e.brcko/

Comments

comments

Pročitajte još

Njemačka televizija snimila dokumentarac o BiH: Zemlja vodopada i netaknute prirode

Njemački javni emiter ARD objavio je dokumentarac o Bosni i Hercegovini čiji su autori Nina …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)