Naslovna / Kultura i Folklor / U bečkoj Albertini otvorena Miroova izložba ‘Od zemlje do neba’

U bečkoj Albertini otvorena Miroova izložba ‘Od zemlje do neba’

becka izlozbaOtvarajući izložbu direktor Albertine Klaus A. Schröder je rekao kako je Miro bio ne samo „obnovitelj umjetnosti“ 20 stoljeća, nego je postao i simbol ujedinjene Španjolske

Austrijsku likovnu scenu obilježilo je još jedno gostovanje i likovna poslastica – Miroova retrospektivna izložba u bečkoj Albertini, otvorena u četvrtak navečer pod naslovom „Od zemlje do neba“. Izložbeni postav čini 100-tinjak ulja na platnu, crteža i skulptura u keramici, bronci i kamenu slavnog i izuzetno popularnog katalonskog nadrealistaJoana Miroa ( 1893.-1983.), a podijeljen je u osam tematskih cjelina: od ranih djela iz 20-ih i 30-ih godina umjetnikova stvaralaštva do radova iz njegove poodmakle dobi.

 Otvarajući izložbu direktor Albertine Klaus A. Schröder je rekao kako je Miro bio ne samo „obnovitelj umjetnosti“ 20 stoljeća, nego je postao i simbol ujedinjene Španjolske. Dodao je kako je bio „međunarodni Katalonac“, koji je više puta ugostio i španjolskog kralja.

Govoreći o Miroovom stvaralačkom opusu istakao je kako je riječ o magičnom carstvu slika koje obilježava jedinstveni katalonski krajolik i umjetnikova očaranost nebeskim tijelima, suncem, mjesecom, zvijezdama i kometima te predmetima i likovima, posebice žena i ptica. Podvukao je i umjetnikovo nadahnuće pjesništvom i pjesničkom slobodom, karakteristično za Miroa-buntovnika koji se je uspio oduprijeti roditeljskom pritisku da postane knjigovođa. Radio je punih 80 godina i iza sebe ostavio neprocjenjivo likovno bogatstvo. Miro je treći nadrealista kojeg bečka Albertina predstavlja nakon Magritte (2011.) i Max Ernsta (2013.).

Većina bečkog izložbenog postava su posudbe iz muzeja i privatnih zbirki, od Londona preko NewYorka do Pariza. Bečka Albertina posjeduje tri središnja Miroova remek djela. Remek djela slavnog umjetnika, uz Bečane i njihove brojne domaće i međunarodne goste moći će vidjeti i zagrebačka publika na izložbi „Joan Miro: remek djela iz Fundacije Maeght“ koja se otvara 2. listopada u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Izložbeni postav čini 40-tak radova iz umjetnikove poodmakle dobi, od 60-tih do 80-tih godina prošlog stoljeća. Miroova retrospektivna izložba u Beču može se pogledati do 11. siječnja sljedeće godine.

Joan Miro rodio se je 1893. godine u Barceloni. i ubraja se u najpopularnije nadrealističke likovne velikane 20. stoljeća. Cijeli život proveo je između Španjolske i Pariza.

Izvor:Večerni list

Comments

comments

Pročitajte još

Ometanje nedjeljne mise u katedrali

U nedjelju, 16. lipnja, na jutarnjoj misi koju je u 8 sati u sarajevskoj katedrali …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)