Naslovna / BiH / Mlada Bosanka koja se udala i pridružila ISIS-u želi kući

Mlada Bosanka koja se udala i pridružila ISIS-u želi kući

Jedna od dvije djevojčice porijeklom iz BiH, koje su napustile svoje obitelji  u Austriji i pridružile se ekstremistima ISIS-a, želi  se vrati kući.

Kao što je već poznato petnaestogodišnja Sabina Selimović i šesnaestogodišnja Samra Kešinović, pobjegle su u travnu od svojih kuća, a roditeljima su rekle da se žele boriti za islam.

Samra, za koju se vjeruje da se udala za Čečena, želi se vratiti kući, jer je vidjela previše ratnog užasa. Samra i Sabina se nalaze u oblasti zahvaćenom ratom gdje su vidjele javna strijeljanja, obezglavljivanja i zračne napade. Obje djevojke su u kontaktu sa njihovim porodicama, Samra se želi vratiti kući, a Sabina želi ostati.

Prošlog mjeseca se pojavila informacija da je Samra poginula u Siriji, ali je to bila dezinformacija, s obzirom da se javila prijateljima putem WhatsAppa.

Eksperti upozoravaju da je bijeg od pripadnika ISIS-a nemoguć, iako je jedna Sirijka nedavno pobjegla u Tursku. Austrijska vlada naporno radi na rješavanju problema s odlaskom građana u ratne zone, gdje sudjeluju u ratu. Ponudila je odricanje od državljanstva ili azil za borce koji se vrate.

Comments

comments

Pročitajte još

Gradonačelnik i njegov zamjenik u posjeti lovačkoj kući u Krepšiću i radovima na vodovodnoj i putnoj infrastrukturi

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, zajedno sa svojim zamjenikom dr. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)