Naslovna / Nekategorizirano / Arheolozi nastavljaju istraživati lokaciju “Zidine”

Arheolozi nastavljaju istraživati lokaciju “Zidine”

zidine-domic-naslovnaGradonačelnik Brčko distrikta, Anto Domić, posjetio je danas arheološko nalazište Zidine u Gornjoj Skakavi kod Brčkog gdje je u tijeku nastavak istraživanja lokacije srednjovjekovnog franjevačkog samostana iz 13, odnosno 14. stoljeća.

Podsjetimo, prošle godine su arheolozi iz Sarajeva i Osijeka pronašli i konzervirali ostatke dviju crkava, jedne gotičke i jedne romaničke. Ove godine su krenuli u potragu za ostacima drugih samostanskih objekata, no za sada su proašli veliko samostansko groblje smješteno odmah uz zidove crkve, kaže arheologinja Zemaljskog muzeja iz Sarajeva Ana Marić.

„Krenuli smo takoreći u potragu za samostanom, ali smo naišli na veliko groblje koje trenutačno istražujemo. Još nismo došli do kraja. Imamo tanke tragove arhitekture koji bi možda mogli ukazivati na samostansko dvorište. Međutim, tek na kraju istraživanja ćemo to moći sa sigurnošću reći. Samostanske zgrade najvjerojatnije nisu na ovom području. Vjerojatno su negdje dalje. No, to ćemo ostaviti za neka buduća istraživanja, nako što se riješe neke birokratske stvari s kojima mi nemamo toliko veze“, pojašnjava Ana Marić.

Ovo nalazište u Gornjoj Skakavi već danas je izuzetno značajno i zanimljivo povijesničarima u Bosni i Hercegovini jer iz toga mogu iščitavati društvena kretanja i organiziranje života iz perioda od kada datira ovo nalazište, kazao je gradonačelnik Domić.

„Ovo je nešto što je zanimljivo za Brčko distrikt, kao i za cijelu BiH. Govorimo o srednjem vijeku, o tome da je ovdje postojala izvjesna civilizacija i da treba to istražiti i konzervirati kao naše kulturno nasljeđe i bogatstvo koje imamo na području Brčko distrikta. Ja sam dobio još neke zanimljive informacije da i na drugim lokalitetima u Brčko distriktu ima se što istraživati, pa ćemo u budućnosti vidjeti kako i na koji način se izorganizirati da otkrijemo sve ono što je sakriveno na našem području i da pokažemo i nama i našim budućim generacijama priču o našoj prošlosti i kako je život ovdje bio orgaiziran prije par stoljeća“, dodaje Domić.

Za arheološka istraživanja lokaliteta Zidine Vlada Brčko distrikta je prošle godine investirala oko 150.000, a ove godine još 100.000 maraka. Nastojanje je da se radovi okončaju u potpunosti kako bi se dobila jedna kompletna i znanstveno vrijedna povijesna cjelina. Lokalitet je proglašen javnim interesom države Bose i Hercegovine.

/radio Brcko/

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)