Naslovna / Hrvatska / Tko se treba odjaviti u Hrvatskoj, zašto, do kada ?

Tko se treba odjaviti u Hrvatskoj, zašto, do kada ?

Obzirom na veliki interes hrvatskih iseljenika za primjenu novog Zakona o prebivalištu R. Hrvatske, kao i brojne dileme oko primjene samog Zakona donosimo neka pojašnjenja i rokovima u kojima bi trebali poduzeti određene radnje i eventualnim posljedicama za one koji to propuste učiniti.

Do 29.12.2014. godine rok je do kojeg svi hrvatski državljani koji s tim datumom duže od tri godine privremeno borave u inozemstvu, imaju obvezu dojaviti svoj privremeni odlazak iz Hrvatske i o razlozima dostaviti dokumentaciju. Ukoliko to ne učine, po službenoj će se dužnosti pokrenuti postupci odjave iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu!

Osobe koje su prebivalište u Hrvatskoj prijavile samo fiktivno, pod čime se podrazumijeva da nikada nisu živjele u mjestu prijavljenog prebivališta, dužne su svoje prebivalište u Hrvatskoj odjaviti. Nebitno je pritom u kojoj državi u inozemstvu takve osobe žive trenutno, a u kojoj su živjele kada su fiktivno prijavile prebivalište u Hrvatskoj. Ukoliko takve osobe same ne odjave prebivalište, nadležna policijska uprava ili policijska postaja će postupak odjave njihovog prebivališta pokrenuti po službenoj dužnosti.

Osobe koje su u inozemstvu zaposlene, ali se nemaju tamo namjeru trajno nastaniti, nisu dužne odjaviti prebivalište u Hrvatskoj. Njihova je dužnost, kako je već navedeno, dojaviti svoj privremeni boravak na samom početku privremenog odlaska iz Hrvatske. Nakon toga, dužnost im je takvu dojavu obnoviti nakon pet godina privremenog boravka u inozemstvu, a zatim, ukoliko će i dalje boraviti u inozemstvu, dojavu obnavljati nakon proteka svake daljnje tri godine. Hrvatski državljani koji i dalje imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, jer u inozemstvu borave samo privremeno, imaju pravo na osobnu iskaznicu!

Potrebno je napomenuti da se osobne iskaznice poništavaju samo onim osobama koje su dobrovoljno prijavile svoje iseljenje iz Republike Hrvatske ili tamo nikada nisu niti živjele, a ne kako se to često pogrešno tumačilo na sve hrvatske državljane koji žive izvan Republike Hrvatske.

Hrvatski državljani koji se privremeno nalaze u inozemstvu, i to radi privremenog rada, školovanja, dugotrajnog liječenja ili drugih razloga privremenog karaktera, dužni su dojaviti svoj privremeni boravak, što mogu učiniti na dva načina: u svojoj policijskoj postaji osobnim dolaskom dojaviti da privremeno boravi u inozemstvu ili u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske. Tom prilikom, osoba mora priložiti odgovarajuću dokumentaciju o razlozima privremenog boravka u inozemstvu – potvrdu o zaposlenju ili školovanju, dozvolu boravka u inozemstvu, a u nekim slučajevima i svoju pisanu izjavu o razlozima boravka u inozemstvu. OBRASCI IZJAVE idr.

Hrvatski državljani koji su se trajno iselili iz Hrvatske i imaju namjeru živjeti u nekoj drugoj državi, dužni su odjaviti prebivalište u RH. Hrvatski državljani koji odjavljuju prebivalište zbog trajnog iseljenja iz Hrvatske, dužni su vratiti osobne iskaznice.

 

“Svaki Hrvat, bez obzira gdje živi, ima pravo nastaniti se u Hrvatskoj i osigurati i potvrditi tamo svoje prebivalište. Pri tome ne mora imati ni stan, ni posao. On to može realizirati i to mu nitko ne može osporiti. I za one koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a ne žive u Hrvatskoj, dakle nalaze se na privremenom radu, školovanju i slično, nema nikakvih problema. Čovjek koji radi primjerice u Njemačkoj mora se samo javiti u nadležnu policijsku postaju i reći da ima prebivalište u Hrvatskoj te da želi zadržati osobnu iskaznicu.

Drugim riječima, mora prijaviti privremeni rad u inozemstvu. Ta prijava vrijedi pet godina. I nakon pet godina taj se čovjek opet mora javiti i obnoviti svoju prijavu ako se do tada još nije vratio u Hrvatsku. I dalje će moći imati dokumente u Hrvatskoj.” – Ivo Jelušić, potpredsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjednik Uprave Hrvatske matice iseljenika

Što je najvažnije?

Do 29.12.2014. morate se javiti nadležnom konzularnom predstavništvu (ili policijskoj postaji ako ćete putovati u Hrvatskoj) i prijaviti privremeni boravak u inozemstvu. U tu svrhu potrebno je uz popunjen obrazac br. 1 i izjavu priložiti potvrdu o adresi stanovanja u Njemačkoj (Meldebestätigung), potvrdu poslodavca (Arbeitsbescheinigung) ili potvrdu o studiju, liječenju i slično.

Također ćete morati platiti pristojbu od 20 eura. Dat ćete izjavu kako boravite privremeno izvan Republike Hrvatske zbog rada, studija, iz medicinskih razloga itd., te će Vaš status u tom smislu biti zabilježen za pet godina. Ako nakon isteka tih pet godina još uvijek boravite u inozemstvu, slijedi ista procedura.

Osobnu iskaznicu ćete zadržati, baš kao i prebivalište u općini u kojoj ste prijavljeni, odnosno gdje se nalazi Vaša kuća ili stan. Nemate nikakvih problema niti s trajnim nalozima, kreditima i slično, a Vaše biračko pravo ostvarivat ćete kao i do sada u mjestu Vašeg prebivališta. U slučaju da u budućnosti kuće bez prijavljenih stanara budu oporezivane u većoj mjeri od ostalih kuća, to Vas se neće ticati.

To je, dakle, bio klasičan primjer hrvatskog iseljenika u Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji.

Ako želite prijaviti da ste se iz Hrvatske trajno iselili, dakle ne namjeravate se nikada više vraćati, nemate nikakvih posjeda i slično, možete prijaviti i trajno iseljenje. Potrebno je uz popunjen obrazac br. 1 i izjavu priložiti potvrdu o adresi stanovanja (Meldebestätigung), osobnu iskaznicu i putovnicu. U ovom slučaju nemate više pravo na osobnu iskaznicu nego samo na putovnicu, u kojoj će biti upisana Vaša adresa u inozemstvu. No, ni u slučaju trajnog iseljenja ne gubite nikakva prava u Hrvatskoj, jer se kao hrvatski državljanin uvijek možete vratiti i tamo prijaviti iznova. Međutim, na izborima ćete, primjera radi, glasovati u sklopu liste za dijasporu.

Svi oni kojima je istekla osobna iskaznica i moraju napraviti novi primjerak, postupaju kao gore opisano. Dakle, ukoliko su u inozemstvu privremeno, sasvim regularno dobivaju osobnu iskaznicu s adresom na njihovom prebivalištu u Hrvatskoj.

Stvari su sada jednostavne i transparentne. Na taj način ih se trebalo objasniti i građane informirati. Na žalost, u tom smislu učinjena je pogreška. Najžalosnije je što su hrvatske vlasti građanima po pitanju Zakona o prebivalištu davali oprečne informacije. Nekim Hrvaticama i Hrvatima koji u inozemstvu borave privremeno, čak su po policijskim postajama u Domovini, ali i u konzulatima u Njemačkoj oduzete osobne iskaznice, što nije u skladu sa zakonom. Bit će zanimljivo kako će ti slučajevi biti riješeni i tko će snositi konzekvencije i troškove za ovakve propuste.

O tome ćemo Vas svakako dalje izvještavati, ali za sada je najbitnije da svatko riješi svoj status do 29.12.2014., kako bi se izbjegla moguća „odjavljivanja po službenoj dužnosti“, a na kraju krajeva i novčana kažnjavanja.

Comments

comments

Pročitajte još

OD – DO – Slike

Znate većina za onaj mučni zvuk budilice nakon alkoholom prikraćene noći, onaj hladan tuš na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)