Naslovna / Nekategorizirano / Čak za 33 jezika Europe prijeti izumiranje, među njima i hrvatski

Čak za 33 jezika Europe prijeti izumiranje, među njima i hrvatski

Svakog trenutka čak 13 europskih jezika može izumrijeti, a u neposrednoj opasnosti od skorog nestanka nalaze se čak 33 jezika Europe, upozorava UNESCO koji navodi da su ti jezici na listi onih koji su ili ugroženi ili su već u procesu nestanka, prenosi National Geographic.

U prvoj skupini, u kojoj su ugroženi jezici, nalaze se oni jezici koji se još koriste, ali rijetko. U drugoj su skupini oni jezici koji su već u procesu izumiranja i kojima pričaju samo pojedini govornici, odnosno predstavnici starijih generacija, a te jezike mlađe generacije niti koriste niti razumiju.

Najugroženiji je gotšejski dijalekt njemačkog jezika, a potom slijedi galički dijalekt karaimskog jezika koji je nekada bio široko rasprostranjen u zapadnoj Ukrajini.

U procesu izumiranja je i votski jezik, kojim se koristio malobrojni narod Vota iz Lenjingradske oblasti Rusije. Ovim jezikom danas se služi tek oko 20 govornika. Izumire i kildinski laponski jezik s poluotoka Koli u Rusiji kojim danas priča još samo 787 osoba.

Među 33 ugrožena europska jezika, odnosno ona koja su u procesu izumiranja, nalazi se osam jezika naroda koji žive u Francuskoj, četiri jezika naroda koji žive u Velikoj Britaniji, tri jezika naroda u Švedskoj, a na popisu zemalja u kojima će uskoro nestati pojedini jezici (narječja i dijalekti) je – uz Bugarsku, Italiju, Grčku, Finsku, Norvešku i Letoniju – i Hrvatska.

Comments

comments

Pročitajte još

“Na mladima svijet ostaje, a oni masovno odlaze” – Tko će ostati?

Svoje nezadovoljstvo društveno-ekonomskim uvjetima i izostankom podrške nadležnih, mladi pokazuju emigriranjem, što je BiH svrstalo …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.