Naslovna / Nekategorizirano / Viber, aplkacija koja je u crno zavila sve mobilne operatere

Viber, aplkacija koja je u crno zavila sve mobilne operatere

Internet je donio pravu revoluciju u naše živote, ali tek s pojavom pametnih telefona došlo je do idućeg koraka u revoluciji: besplatnih razgovora i “porukanja” preko neta.

Jedna od najpopularnijih VoiP (Voice over Internet Protocol) aplikacija definitivno je – Viber.

Aplikacija je za masovnu upotrebu lansirana 2012. godine, a do danas ju je instaliralo oko 200 miliona korisnika. Razvijena je u Izraelu, a i danas se tamo nalazi jedna od kancelarija i razvojnih centara.

Viber je u Bosni i Hercegovini prosto “eksplodirao” u posljednjih godinu dana. Do masovne upotrebe aplikacije došlo je zahvaljujući dva faktora.

Pametni telefoni sve su jeftiniji i jeftiniji i dostupni su za svaki džep, pa nerijetko možete vidjeti starije osobe kako kupuju jeftinije modele, a kako bi mogli “razgovarati s djecom u Novom Zelandu”.
Drugi faktor je sve veća rasprostranjenost WiFi mreže. Velika većina domova koja ima internet sada ima i vlastitu WiFi mrežu, a skoro je nezamisliv kafić bez svog WiFi signala i duhovite lozinke (“pitajkonobara”).

Dio popularnosti Viber duguje i tome što se ne mora otvarati korisnički račun jer aplikacija “čita” vaš GSM broj i otkriva sve u vašim kontaktima koji također imaju instaliranu Viber aplikaciju.

Odnedavno Viber nudi i videorazgovore, a dostupan je na velikom broju platformi, što samo doprinosi popularnosti.

Viber se također može instalirati i na PC-u, a moguće je zvati čak i brojeve koji nemaju Viber, naravno, uz doplatu.

Ipak, Viber nije svugdje jednako popularan. U Sjedinjenim Američkim Državama, recimo, jednako su popularne, ako ne i popularnije, aplikacije WhatsApp, SnapChat, Kik… a Skype, jedna od prvih VoIP aplikacija, i dalje nudi superioran kvalitet razgovora.
Facebook je prepoznao ovaj trend te je stoga mobilnim korisnicima i uveo obaveznu instalaciju Facebook Messengera, koji je preuzeo znatan udio kolača od drugih aplikacija. Treba napomenuti da je Facebook kupio i aplikaciju WhatsApp.

Facebook poruke ubuduće samo preko Messengera

Sa svim ovim aplikacijama koje nude besplatne razgovore i poruke, mobilni operateri su suočeni sa sve većim padom prihoda iz njihovih tradicionalnih izvora. Neki od njih su ovo prepoznali na vrijeme i orijentirali su se na budućnost: mobilni internet.

Pogledajte infografiku s geografskom distribucijom najpopularnijih aplikacija za mobilnu komunikaciju:

Wiber/infobrcko/

Comments

comments

Pročitajte još

EUFOR u BiH sve više zanima Brčko Distrikt

EUFOR u BiH sve više zanima Brčko Distrikt. Svako malo zapitkuju tamošnju policiju o bezbjednosnoj …

5 komentara

  1. Ja ga imam na svom IPhone6plus idem odmah da ga deinstaliram

  2. Imam isti telefon kao mama moram i ja deinstalirati Viber!!!!!!

  3. Dobar dan ja se zovem Marko i imam Viber već 3 godine otkada su ga izmislili i prije mjesec dana mi je mobitel postao malo čudan Samsung S6 išao sam svom operatoru i rekao je da nije nikakva greška sa telefonom već sa Viberom i da ga moram odmah deinstalirati a ono što je bilo naj više čudno je da me niko nije mogao dobiti na telefon i da ni jedna aplikacija nije funkcionisala zato svi što imate Viber odmah ga deinstalirajte inače će vam telefon biti haos doviđenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)