Naslovna / Nekategorizirano / Večer članova i prijatelja Udruge bosanskih Hrvata Prsten – večer za pamćenje

Večer članova i prijatelja Udruge bosanskih Hrvata Prsten – večer za pamćenje

Tradicionalna Večer članova i prijatelja Udruge Prsten održana 6. prosinca u hotelu Sheraton privukla je i ove godine više od 300 gostiju, visokih uzvanika iz svijeta politike, umjetnosti, gospodarstva i sporta. Uz bogatu gastronomsku ponudu na stolovima, pripremljen je raznolik spektar izvođača u popratnom kulturno-umjetničkom programu, te su svečano dodijeljeni ugovori o stipendijama novoizabranim stipendistima Zaklade Prsten. Program Večere moderirala je voditeljica Karmela Vukov Colić.

Poseban pozdrav upućen je predsjedniku RH Ivi Josipoviću, članu Predsjedništva  BiH  Draganu Čoviću, izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora, predsjedniku Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Ivi Jelušiću, načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalu zbora Dragi Lovriću, predstojnici Državnog ureda za Hrvate izvan RH  Dariji Krstičević, predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Boži Ljubiću, predstojniku Ureda Predsjednika RH Viti Turšiću, savjetnici Predsjednika RH za gospodarstvo i sektorsku politiku EU Tamari Obradović Mazal, predsjedniku Vlade Županije Posavske Marijanu Oršoliću, Franji Topiću, predsjedniku HKD Napredak Sarajevo, gostima iz Udruge hrvatskih poduzetnika iz Beča na čelu s predsjednikom Mirkom Matkovićem, gostima iz  Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije na čelu s predsjednikom Goranom Babićem, te svim donatorima i prijateljima UBH Prsten.

Na početku večere sve nazočne goste pozdravio je domaćin predsjednik UBH Prsten Mijo Marić riječima dobrodošlice poželjevši im ugodnu večer u prijateljskom druženju.Pohvalio je rad svih članova koji su prepoznali najefikasniji oblik djelovanja kroz klubove žena, mladih, znanstvenika, poduzetnika, stipendista, utemeljitelja te je pozvao sve nazočne da se uključe sukladno svojim afinitetima u rad Udruge. Zatim je sve uzvanike pozdravila predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH Daria Krstičević koja je izjavila da je veliko zadovoljstvo biti dio realiziranih ciljeva Udruge koja se pokazala pouzdanim partnerom. “Ovo okupljanje pokazuje da se niste odrekli svojih korijena u BiH, a jedan od strateških ciljeva našeg ureda jest briga za Hrvate u BiH što pokazujemo financiranjem projekata i velikim brojem državnih posjeta od kojih je posljednji premijera RH Zorana Milanovića,“istaknula je.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, skupu se obratio njegov izaslanik predsjednik Odbora za gospodarstvo Ivo Jelušić koji je nazočio svim prethodnim večerama, aktivno sudjelovao u radu  Udruge, i sam je jedan od članova, te može posvjedočiti da je danas UBH Prsten jedna od najznačajnijih zavičajnih udruga.
Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u svom je obraćanju istaknuo da se Udruga Prsten zalaže za povezivanje Hrvata s obje strane Save, te da je u zadnjih godinu dana Hrvatski narodni sabor okupio najveći broj hrvatskih stranaka u BiH bez obzira na stranačku pripadnost te se zajednički bore za ravnopravan položaj Hrvata u BiH, jedinstvenu BiH i njezinu europsku budućnost

.

U svom govoru predsjednik RH Ivo Josipović zahvalio je svojim domaćinima i prijateljima što su ga uveli u svijet Udruge Prsten, koja se svojim ukupnim društvenim radom zalaže za zaštitu interesa Hrvata u BiH. Politika Vlade RH prema Hrvatima u BiH je plemenita politika, politika potpore suverenoj BiH, sutra europskoj BiH i potpora Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH. Tijekom večere upućena je zahvala svim donatorima koji su nesebično i od srca pomogli u prikupljanju sredstava za pomoć ljudima u poplavljenim područjima BiH, za Zakladu Prsten  i druge humanitarne akcije Udruge.
Ponos i radost izazvala je svečana dodjela ugovora o stipendiranju desetoro mladih studenata kojima su puno uspjeha u obrazovanju i postizanju uspjeha poželjeli predsjednik Udruge Prsten Mijo Marić, zamjenik predsjednika Pavo Zubak, ravnatelj Zaklade Prsten prof. dr. sc. Vlado Guberac i predsjednik Upravnog odbora Zaklade Prsten Marko Pipunić.

Nakon uručenja ugovora u ime stipendista zahvalila je stipendistica Jelena Stipović, studentica V. godine novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. – Dobiti stipendiju Zaklade Prsten koja iznosi mjesečno 800,00 kuna je zaista velika stvar i ona je dokaz da se zaista vrijedi truditi, raditi, učiti, da ne trebamo odustajati nakon možda početnih neuspjeha te je također dokaz da se svaki trud na kraju isplati i nagradi. Svjesni smo da je netko odvojio svoje novce, novce svoje djece kako bi pomogao nama studentima i danas-sutra nadamo se da ćemo i mi biti u mogućnosti pomagati drugima. Ova će stipendija svima nama, a posebno našim roditeljima biti veliko olakšanje jer se oni svakodnevno odriču kako bi nam omogućili studiranje. Svojim stečenim znanjima i iskustvima pridonijet ćemo radu Udruge Prsten, a  kada se zaposlimo i Zakladi Prsten. Trinaestogodišnja violinistica Matea Oršolić,  veliki glazbeni talent Bosanske Posavine oduševila je svojim nastupom okupljene goste. Nekoliko tradicionalnih kola otplesao je  KUD Prsten iz Varaždina koji već treću godinu marljivo uvježbava svoje članove u varaždinskoj podružnici. Standardne i latinoameričke plesove prezentirali su najbolji i najiskusniji plesni parovi iz plesne škole Euroritam. Za prepun plesni podij pobrinuo se tamburaški orkestar Lira Osijek i gošća iznenađenja, povratnica iz Kanade Jelena Kuliš Džoja. Bila je to večer za pamćenje uoči 10. obljetnice Udruge.

Comments

comments

Pročitajte još

Kome dugujemo za ljepotu naše narodne nošnje ?

Mnogi misle da povijest “rubine” nije toliko stara, ipak grdno se varaju! Povijest, ove možemo …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)