Naslovna / Nekategorizirano / Dječji vrtić u Domaljevcu ponovo otvorio svoja vrata

Dječji vrtić u Domaljevcu ponovo otvorio svoja vrata

Dječji vrtić u Domaljevcu pretrpio je tijekom svibanjskih poplava izuzetno veliku štetu. Objekat je bio poplavljen dva i pol tjedna s razinom vode višom od dva metra.

Uništena je sva oprema, namještaj, sve prostorije a stradali su i svi unutarnji zidovi. Općinska uprava u Domaljevcu je mnogo ulagala kako bi se u lokalnoj zajednici izgradila i stavila u funkciju ova predškolska ustanova, na radost najmlađim stanovnicima općine a svakako na koristi i roditeljima i lokalnoj zajednici. Nakon samo dvije godine rada, dogodila se svibanjska katastrofa.

Odmah po povlačenju vode, Općina Domaljevac i uprava dječjeg vrtića izradili su programe sanacije te se uz  pomoć roditelja polaznika vrtića, mnogobrojnih volontera i prijatelja ove lokalne zajednice objekat je u potpunosti očišćen. Potporom mnogih donatora uz koordiniranje Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u okviru EU Programa za oporavak od poplava, dječji vrtić u Domaljevcu je obnovljen pa je 10. prosinca 2014. godine izvršena primopredaja radova između angažirganog izvođača, tvrtke Gradnja Invest 2 iz Odžaka, i uprave dječjeg vrtića.

Ukupna vrijednost radova na obnovi iznosi skoro 160.000, 00 KM, a izvedeni su fasaderski, izolaterski, podopolagački, stolarski, zidarski, molerski, suhomontažni, vodoinstalaterski i elektroinstalaterski radovi te je  uveden sustav centralnog grijanje i ugrađena sanitarna oprema. Radovi na obnovi vrtića trajali su tri mjeseca.

Ravnateljica dječjeg vrtića Nada Hadžihaskić posebno ističe pomoć mnogih ljudi dobra srca koji su svojim financijskim donacijama i radom pomogli da dječji vrtić nakon poplava ponovno otvori svoja vrata.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je među prvim dužnosnicima koji je posjetio ovu ustanovu i osigurao pomoć. U početnoj fazi obnove vrtića pomogla je Udruga DON iz Prijedora koja je u sklopu UN programa za ublažavanje posljedica od poplave u BiH financiranom od strane Vlade Kraljevine Norveške pomogla u čišćenju objekta i njegovoj pripremi za potpunu obnovu.

Udruga DON je, također, osigurala dio namještaja i bijele tehnike. Svoj doprinos dale su i Oružane snage Bosne i Hercegovine, napose u čišćenju i zbrinjavanju otpada.

UNICEF je vrtić opremio potrebnim namještajem, a u tijeku je i nabava didaktičkih sredstava i ostalih pomagala za realizaciju odgojno-obrazovnog rada.
Petar Ćorluka, vlasnik tvrtke „Violeta“ iz Gruda, donirao je 12.000 KM,  Merhamet Deutschland donirao je 5.000 eura, ekipa Boćara iz Dornbirna u Austriji donirala je novčanu pomoć u iznosu od 6.800 KM,  a tvrtka „Tupperware“ i „DM drogerie markt BiH“ pokonile su svoje proizvode.

Organizacija „Terra Dinarica“ iz Sarajeva opremila je dječje igralište spravama i opremom za igru te uredila vanjsko dvorište vrtića.

U srijedu, 07. siječnja 2015. godine, sedam mjeseci nakon katastrofalne poplave, dječji vrtić u Domaljevcu u svom novom ruhu, u potpunosti obnovljen, ponovo otvara svoja vrata mališanima.

Nakon provedenog natječaja, u vrtić je upisano dvadeset mališana, a zbog stalnih upita roditelja, taj broj će biti i povećan.

Povodom ponovnog početka rada, dječji vrtić posjetit će vršitelj dužnosti općinskog načelnika Mario Jurkić i općinsko poglavarstvo, a sa predstavnicima Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i Europske unije, koja je bila financijski nositelj obnove vrtića, usuglašava se posebna svečanost kojom će se obilježiti završetak obnove ove predškolske ustanove u općini Domaljevac.

Izvor: republikainfo

Comments

comments

Pročitajte još

Ometanje nedjeljne mise u katedrali

U nedjelju, 16. lipnja, na jutarnjoj misi koju je u 8 sati u sarajevskoj katedrali …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)