Naslovna / Nekategorizirano / Prema kućama u Rašljanima klizi 2 miliona kubika zemlje

Prema kućama u Rašljanima klizi 2 miliona kubika zemlje

Rasljani.2Na području Brčko distrika se svakodnevno pojavljuju klizišta. Situacija je najkritičnija u selu Rašljani gdje oko dva miliona kubika zemlje, stijena i blata prijeti da se sruči na njegovu desnu stranu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Priroda odrađuje svoj posao. Konačan rezultat je neizvijestan dok se stanje ne stabilizira. Ovo je voema ozbiljna prijetnja jer oko dva miliona kubika zemlje, stijena i blata prijeti da se sruči na desnu stranu Rašljana”, potvrdio nam je Uroš Vojnović, šef Odjela za javnu sigurnosr u Vladi Brčko distrikta.

Naglašava da je u Rašljanima pod udarom klizišta pet kuća. Kako je naveo ono prijeti da “prođe“ kroz te kuće, no postoji mogućnost da se klizanje zemljišta i zaustavi.

“Moramo biti veoma oprezni i u stanju stalne pripravnosti za, eventualno djelovanje. Postoji velika mogućnost da se pribjegne i masovnijoj evakuaciji stanovništva iz Rašljana”, naglasio je Vojnović.

On je podsjetio i na tešku situaciju u Islamovcu gdje kućama i koritu rijeke prijeti blatni tok koji je registriran na sedam mjesta.

“To je loš znak. Najopasnija stvar je što može, vrlo lako, pri jačem kretanju začepiti i korito Islamovačke rijeke”, objašnjava Vojnović.

Navodi da se neprestano prati stanje, te da ekipe Civilne zaštite izlaze na teren po svakoj prijavi.

“Apeliram na građane da kada vrše prijavljivanja to čine kada se radi o ozbiljnim situacijama, a ne da to budu prijave koje nam oduzimaju vrijeme, a u suštini nema prijetnje životima ljudi” istakao je Vojnović.

Comments

comments

Pročitajte još

Drenava, 7.4.2024.

DRAGI POSAVCI I POSAVKE Pokrenuli smo jednu pobožnu inicijativu vezanu uz naš zavičaj. Riječ je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)