Naslovna / Hrvatska / Popis registarskih oznaka za svih 128 gradova u Hrvatskoj

Popis registarskih oznaka za svih 128 gradova u Hrvatskoj

Prođe li prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova prema kojem bi 128 hrvatskih gradova dobilo registarske pločice s vlastitom oznakom, građani bi se tako mogli zabavljati, pa iako bi ih većina znala da je VK oznaka za Vinkovce, pitanje je tko bi pogodio da se iza kratice OK skriva Otok, da je LU – Ludbreg, a senzualno OH – Orahovica.

Drukčije od brodica

Dosad su oznake na pločicama imali samo gradovi – županijska središta te još poneki grad s većim brojem registriranih vozila. U upotrebi su dosad bile 34 kratice, a prijedlog Ministarstva definirao je tako čak 128 oznaka, odnosno čak 94 kratice više. Pitanje je kako će se u tom moru kratica snaći čak i prometni policajci, a kamoli građani.

 Zbrka pogotovo nastaje kad se zna da će pojedini gradovi nositi drugačije kratice na automobilima od registarskih oznaka brodica, poput Biograda na Moru gdje se brodice označavaju s BG, a vozila će biti označena s BL, pa se na internetu već razvila polemika je li to zato što bi oznaka BG previše podsjetila na beogradske pločice.

Peticija zbog grba

Iako su neki zadovoljni prijedlogom, poput Kninjana kojima se vraća nekadašnja kratica KN ili Velikogoričana koji su se godinama borili za oznaku VG, ideja je izazvala i neke prijepore. Građani i pravne osobe mogli su još jučer Ministarstvu unutarnjih poslova dostaviti svoje primjedbe na prijedlog novih registarskih oznaka, pa tako i kratice. Sve će primjedbe biti proanalizirane.

U medijima se dosad najviše spominjala online peticija dijela građana kojima smeta što na novim pločicama, koje su rad dizajnera Borisa Ljubičića, neće biti hrvatskoga grba, već samo grb Europske unije. Peticiju je dosad potpisalo više od šest tisuća građana. Akcija “Vratimo grb na nove registracijske pločice” uspjela je pak do jučer okupiti na Facebooku više od dvanaest tisuća korisnika.

Nezadovoljni su i neki gradovi. Gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić tako smatra besmislenim prijedlog da njegov grad dobije oznaku DO jer ona “više podsjeća na Doboj i nema nikakve veze sa Stubicom”. Na njihovu žalost, oznaku DS već je zauzelo Dugo Selo. Prijedlogom oznake CR nezadovoljni su i Crikveničani čiji je gradonačelnik Damir Rukavina već predao prigovor MUP-u.

– Predali smo zahtjev da naša kratica bude CK, s obzirom na to da su i brodice s područja Crikvenice registrirane pod tom oznakom, smatramo da bi to bilo logično. Mislim da realno nema zapreka za tu oznaku jer nijedan grad nema kraticu CK pa se nadamo pozitivnom odgovoru iz MUP-a – rekao je gradonačelnik Rukavina.

Nove nisu obavezne

Žalio se i Slunj kojem ne odgovara oznaka SU, no kratice SL (Slatina) i SN (Sveta Nedelja) već su zauzete, pa imaju malo manevarskog prostora. Slatini je pak ovo treća izmjena tablica, jer su se nekad zvali Podravska Slatina pa imali kraticu PS, potom dobili SL, a sada opet mijenjaju tablice, no zadržat će kraticu.

Nove pločice izdavale bi se od 1. srpnja, što je i datum s kojim Hrvatska namjerava aplicirati za ulazak u schengenski granični sustav. Građani kojima registarske pločice vrijede neće morati uzimati nove, no svi koji to žele moći će svoje dosadašnje zamijeniti novima s oznakama njihova grada.

Peticija

Comments

comments

Pročitajte još

Krepšić domaćin tradicionalnog susreta brčanskih lovaca i Hrvata

  Lovačka udruga “Sokol” Seonjaci već tradicionalno organizira prsten za sve lovačke sekcije koje su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)