Naslovna / Krepšić / Uskrs u Krepšiću – Video

Uskrs u Krepšiću – Video

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio se i ove godine u župi Krepšić, po riječima mnogih posjet je bio dosta velik moglo bi se slobodno reći brojniji u odnosu na protekle godine.

Hrvati Posavine od pamtivijeka slave Uskrs i kao narod bogati su brojnim uskrsnim običajima. Čuvaju se i njeguju običaji i tradicija sa željom da se sve prenese na mlađe generacije.

Blagoslov jela i košara za Uskrs je običaj koji postoji stoljećima.

Blagoslov jela na Veliku subotu stari je običaj i pučka tradicija koja postoji stoljećima kod našeg naroda. Naime, na Veliku subotu ili rano ujutro na sam blagdan Uskrsa iz svake obitelji netko ide prema crkvi s košarom punom hrane, na blagoslov se nosi hrana koja je karakteristična za Uskrs, od jaja do šunke, suhog mesa, sira, kruha…

Blagoslovljena hrana prvo je jelo koje na Uskrs svi u obitelji moraju blagovati.

Za proslavu velikog blagdana sprema se svečana jela te pripremaju razni kolači, ono što djecu posebno veseli je bojanje uskrsnih jaja. Blagdan je to čestitanja i darivanja napose crkvenih pjesama u slavu Uskrsa. Svečano Misno slavlje u 11.00 sati u u župi Krepšić uz župnika Matu predvodio je i prigodnom porpovijedi popratio p. Mato Anić .

U ranokršćansko doba Uskrs se slavio svake nedjelje, a od 2. stoljeća slavi se jedanput godišnje nakon prvoga proljetnog punog mjeseca, između 21. ožujka i 25. travnja.

Uskrsno vrijeme u Krepšiću obilježila su još tri dodatna događaja;

Drenova opet odsječena

poplava.1Zbog izlijevanja Tinje Drenova je po šesti puta u ovoj godini bila odsječena od ostalog dijela općine. Ipak na veliku subotu voda je se povukala tako da su mještani Drenove mogli putem kao i drugi prema Krepšiću. Ono što se mora naglasiti ne kukaju i ne žale se iako tegobe sa vodom koja im je stalno za vratom nikako da prestane, …Sigurno ima rešenja i nadat se je da struka u što skorije vrijeme pokrene prijekt i tim ljudima omogući normalon život u selu u kojem su odrasli i koje im sve znači.

Tužna vijest

U subotu 04 04.2015 godine preminula je u 68 godini Kata (Kajka ) Bijelonić. Sahrana preminule Kate obavljena je na uskrsni ponedjeljak 06. 04. 2015. Godine u 15.00 sati na mjesnom groblju u Krepšiću.

Krstio se Noa

Za jednu iseljeničku župu kao što je Krepšić velik je svečan događaj krštenje djeteta. Župnik Mato Mikičić mogao je upisati u crkvene knjige da je u subotu 04.04. u 18.00 sati u crkvi Kraljice Sv. Krunice kršten Noa sin Josipe i Dražena Mišković.

Comments

comments

Pročitajte još

DOBRO JE ZNATI – Jeli slanina stvarno zdrava

Često čujemo da slanina nije zdrava i da je treba jesti što manje, ali je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)