Naslovna / Nekategorizirano / Počelo uništavanje komaraca

Počelo uništavanje komaraca

Na području distrikta Brčko u toku je deratizacija, odnosno uništavanje glodara. Pored deratizacije radi se i larvacidni tretman komaraca, što znači da je zbog visoke temperature već došlo do razvoja larvi i pojave komaraca, kazala je za ”Radio Brčko” dr. Mirjana Kuzmanović šefica higijensko epidemiološke službe Brčko distrikta.

komarciKuzmanović kaže da tretman zavisi od vremenskih prilika i da je ovo proljeće jako promjenjivo, ali da je larvacidni tretman jako važno sprovesti odmah na početku, jer će onda manje biti odraslih komaraca.
Za vikend meteorolozi najavljuju kišu, a kada je kiša, tretman se prekida. Hoće li ljeto biti kišovito ne znamo ,ali znamo da se larvacidni tretman počinje raditi krajem marta i radi se do kraja oktobra.
Mart je bio hladan, napominje dr. Kuzmanović, jer za tretman moraju biti temperature iznad 17 stepeni.
Nekoliko dana imamo lijepo vrijeme i potrebnu temperaturu, tako da se ekipe na terenu, uništavaju legla , znamo gdje se legla nalaze ,dobro smo opremljeni , ističe dr. Kuzmanović, i dodaje da imaju  potrebna sredstva za uništavanje , kao i tri mobil-star mašine za uništavanje odraslih komaraca.

Ovih se dana tretiralo staro korito rijeke Brke , radi se trenutno pored rijeke Save , zatim Ciglane ,Plazulje, odnosno gradske zone.
Imamo zatim , napominje ona, i prigradska naselja , znamo  gdje se legla nalaze, odnosno  mjesta gdje se voda zadržava tokom cijele godine .
Ona je apelovala na stanovništvo da pomogne akciju, time što će redovno kositi dvorišta ,, odnosno svoje zelene površine, kao i na radnike JP komunalno Brčko da pokose obale rijeka jer visoka trava takođe pogoduje razvoju larvi i komaraca.

 Radio Brčko

Comments

comments

Pročitajte još

Krepšić domaćin tradicionalnog susreta brčanskih lovaca i Hrvata

  Lovačka udruga “Sokol” Seonjaci već tradicionalno organizira prsten za sve lovačke sekcije koje su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)