Naslovna / Nekategorizirano / Zovi samo zovi: Na balkonu stana im se izleglo pet sokolića

Zovi samo zovi: Na balkonu stana im se izleglo pet sokolića

sokolici.2Brižna majka uvijek im donese nešto fino – red miševa, red guštera, a ponekad ih zasladi vrapcima te kojim slasnim kukcem. Kljunovi su im uvijek širom otvoreni i čekaju svoju majku da im uhvati nešto u zagrebačkoj Dubravi.

Već smo pisali kako je mladi par vjetruša kliktavki, grabljivica iz roda sokola, nedavno se uselio obitelji Jedinak u posudu za cvijeće na prozoru, u koju su mislili posijati peršin. A onda su omanje grabljivice danima kružile i napokon se odlučile da je posuda idealna za podizanje obitelji. Snijeli su pet jaja i prošle subote ptići su se počeli izlijegati. Posljednji ptić provirio je iz ljuske prošloga utorka i otad njihovi roditelji imaju pune ruke posla s gladnim želucima.

– Ranije su kliktavke bile mnogo glasnije. Otkako su se mladi izlegli, mnogo su tiše. Mališani su veseli, dižu glavu i čekaju majku da ih nahrani – kažu nam iz obitelji Jedinak. Na prozoru je uvijek puno perja, koje odleprša kad puhne vjetar. Na sive pahuljice, kako su ih “stanodavci” Jedinak nazvali, danonoćno paze Dubravka i Joško. Otkad su ovi neobični gosti na prozoru njihova stana na četvrtom katu, i u kvartu je daleko mirnije nego prije.

– Doslovce paze na red i mir u kvartu jer su kliktavke očito rastjerale sve vrane. Ranije su često graktale pod prozorima, a sad se ne usude ni prići – kažu u obitelji. Isto je i s golubovima koji su očito potražili neki mirniji dio kvarta.

– A brižna majka kliktuša uvijek je blizu ptića, grije ih i zaklanja svojim perjem. Odleti samo kad treba jesti i uvijek se vrati s pokojim mišem. Mladi ga jedva dočekaju – kažu nam Jedinakovi.

Mladima će trebati oko 30 dana da narastu i tada će krenuti prve instrukcije letenja, a onda će i napustiti svoj dom na prozoru četvrtog kata. Ornitolog Manule Jacmenović već je prije rekao kako je ovakav suživot kliktavki i čovjeka vrlo neobičan i da vjerojatno više nikad neće doživjeti što slično te im je poručio da ih slikaju što više ali i da ih ne uznemiruju.

/24.sata/

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)