Naslovna / BiH / Za manje od 30 sati Bosna i Hercegovina tone u mrak

Za manje od 30 sati Bosna i Hercegovina tone u mrak

Ovo se do sada još nigdje nije dogodilo u svijetu.

BiH bi, kao i zemlje okruženja i EU-a, trebala do 17. jula završiti proces digitalizacije jer će tad ostati bez analognog signala. Malo konkretnog je urađeno pa je sve izvjesnije da će BiH ostati u televizijskome mraku, barem što se tiče domaćih kanala. Puštanje kakvog-takvog signala preko kablovskih operatera bila bi puka improvizacija. Svoj zadatak nisu uradili javni servisi, ali ni Vijeće ministara BiH. Sam projekt digitalizacije je mjesecima u zastoju iz dva besmislena razloga.

Prva faza procesa digitalizacije je završena na objektima BHRT-a i RTV-a FBiH, dok još nije ni počela na objektima Radio-televizije RS-a, a dok se ne završi cijeli sistem, on ne može biti u funkciji. RTRS jednostavno nije dopustio da se na njegovim objektima instalira digitalna oprema koju je kupilo Vijeće ministara!

Paralelno s tim, u Vijeću ministara je blokirana odluka o korištenju već odobrenih sredstava za digitalizaciju. Proces javnih nabava za drugu fazu još traje, a Mehmed Agović, savjetnik ministra u Ministarstvu prometa i veza BiH, ističe da bi, kad bi on sutra bio završen i to uz veliku stručnu angažiranost ljudi i financijsku potporu, proces digitalizacije bio gotov tek krajem godine.

– U važnom mozaiku koji se zove “Projekt digitalizacije” nema korporacije javnih RTV servisa, zajedničkog tijela koje bi se brinulo o tehnološkom razvoju. Na taj način kasni i komercijalni sektor, a posljedice se već mogu nazrijeti – ističe Agović.

JS.

 

Comments

comments

Pročitajte još

Krepšić domaćin tradicionalnog susreta brčanskih lovaca i Hrvata

  Lovačka udruga “Sokol” Seonjaci već tradicionalno organizira prsten za sve lovačke sekcije koje su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)