Naslovna / Nekategorizirano / Skandal koji dugo nije viđen u Evropi – Video

Skandal koji dugo nije viđen u Evropi – Video

Diplomatski skanadal neviđen već dugo u Europi. Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić jučer se tako brutalno umješao u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine da je išao toliko daleko da je zatražio sjednicu Predsjedništva BIH pa čak i diktirao njen dnevni red.

Nikolić je od predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Mladena Ivanića zatražio da sazove sjednicu Predsjedništva po pitanju Rezolucije o Srebrenici, iako mu je valjda jasno da BiH ima tri člana Predsjendištva i da se dnevni red formira u dogovru sve trojice članova. Jasno je da BiH nema jedinstven stav o Srebrenici, ali kakve to ima veze sa stavom Srbije i čemu Nikolićeva izjava da će Srbija čekati stav BiH pa tek onda zauzeti vlastiti.

Bio je ovo klasični primjer nediplomatskog poteza. Nikolićeva lakrdija je prvi put da se neko iz susjedne države, jasno i otvoreno petlja u unutrašnju politiku BiH i to tako bezobrazno i bezobzirno da od šefa države traži zakazivanje sjednice vrhovne državne institucije, ali i tačku dnevnog reda. Diskretnog petljanja u unutrašnje stvari BiH bilo je i proteklih godina i od zapadnih i od istočnih komšija, ali politički bezobrazluk koji je demonstrirao Nikolić teško da je zadnjih nekoliko desetljeća viđen u Evropi.

Skandalozni Nikolićev potez odjeknuo je i u Hrvatskoj. Tamošnji analitičari zadovoljni su i sretni što politička pamet Hrvatima u BiH više ne dolazi iz Zagreba. To je, navode, postao standard politike zvaničnog Zagreba bez obzira ko je na čelu Hrvatske.

Srbija će morati donijeti odluku da prestane biti regionalni policajac s palicom, ističe Gjenero. Nejasan je i Nikolićev stav da Srbija čeka stav BiH po pitanju rezolucije u Srebrenici pa da će tek poslije toga zauzeti i vlastiti stav.

Jasno je da BiH nema jedinstven stav o Srebrenici, ali kakve to ima veze sa stavom Srbije pitaju analitičari.

/cib.ba/

 

Comments

comments

Pročitajte još

Krepšić domaćin tradicionalnog susreta brčanskih lovaca i Hrvata

  Lovačka udruga “Sokol” Seonjaci već tradicionalno organizira prsten za sve lovačke sekcije koje su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)