Naslovna / Nekategorizirano / Do kraja godine završetak isplate za štetu od poplava

Do kraja godine završetak isplate za štetu od poplava

Do kraja godine trebalo bi da bude završena isplata novčanih sredstava predviđenih za štetu nastalu u prošlogodišnjim poplavama na području Brčko distrikta, potvrdio je danas šef brčanskog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Rifet Mujanović.

Mujanović je rekao novinarima da je ostalo da se isplati još oko tri miliona KM, a da je do sada plasirano oko 10 miliona za štetu nastalu u poplavama i oko 2,7 miliona KM na ime jednokratne novčane pomoći.

Prema njegovim riječima, sredstva za sanaciju objekata dobiće ukupno 722 porodice, a 1.333 njih, koje su potpuno ostale bez svoje imovine, dobile su jednokratnu novčanu pomoć.

“Uveliko je počela isplata i druge tranše sredstava namijenjenih za štetu u poplavama. Prema programu i zakonu niko ne može dobiti drugu tranšu dok ne opravda sredstva iz prve tranše. Nakon što vlasnici utroše sredstva prve tranše, izlazi komisija i provjerava šta je urađeno i da li su sredstva namjenski potrošena”, kaže Mujanović.

Podsjećajući da je trenutno u postupku i 40 spornih predmeta koje rješava drugostepena komisija, Mujanović očekuje da bi ona svoj dio posla trebalo da završi u narednih nekoliko dana, kako bi i takvi predmeti ušli u proceduru.

“Bilo je i pojedinačnih slučajeva gdje su ljudi dograđivali određene dijelove objekata, ali je utvrđeno da je riječ o invalidima koji ne mogu raditi u potkrovlju i morali su proširivati prizemlja”, naveo je Mujanović.

/e.brcko/

Comments

comments

Pročitajte još

Uskrs u Krepšiću – Video, slike

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)