Naslovna / BiH / ŠOK U SARAJEVU: Kinez želi otvoriti fast food sa psećim mesom

ŠOK U SARAJEVU: Kinez želi otvoriti fast food sa psećim mesom

U Sarajevu bi jedan Kinez početkom iduće godine želio otvoriti fast food u kojem bi prodavao pseće meso. Njegova najava izazvala je šok u susjednoj zemlji, iako je ta zemlja poznata po tome da okrutno usmrćuje pse lutalice. Možda potaknut upravo tim načinom postupanja, Xiao Chenoa, vlasnik budućeg fast fooda, odlučio se ubaciti u posao. Tamošnjim je medijima rekao da i on mora od nečega živjeti. Naime, trgovina mješovitom robom na Alipašinom polju, čiji je vlasnik, ne posluje dobro pa je odlučio baviti se prehrambenim biznisom. O njemu doduše ništa ne zna, ali to ga ne brine.

Vjeruje da će meso koje će prodavati uglavnom kupovati turisti, a ne vidi nikakvih problema u činjenici da bi pripremao meso od životinja koje Europljani smatraju kućnim ljubimcima. – U Kini je sasvim normalno jesti dobro pripremljene pse, što je slučaj i s juhom od morskog psa ili mesom od zmije, a turista uvijek ima dovoljno, oni i kod mene u Kini jedu ovakva jela – rekao je Xiao za portal sarajevo365.

imagesMedijima nije rekao od koga planira kupovati pseće meso. To prema Zakonu o veterinarstvu neće biti moguće: u BiH se naime zabranjuje konzumacija mesa pasa, mačaka i drugih životinja. – U Zakonu stoji da se ne smiju konzumirati životinje koje ne služe za ishranu ljudi pa je jasno da se nikakve dozvole neće moći izdati. Prema tome, taj se fast food neće moći otvoriti, istaknula je Nada Rajković, pomoćnica ministra za veterinarstvo BiH.

Comments

comments

Pročitajte još

Gradonačelnik i njegov zamjenik u posjeti lovačkoj kući u Krepšiću i radovima na vodovodnoj i putnoj infrastrukturi

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, zajedno sa svojim zamjenikom dr. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)