Naslovna / Lovci iz Krepšića / Što koči primjenu Zakona o lovstvu

Što koči primjenu Zakona o lovstvu

Dva su ključna momenta bitna za početak primjene Zakona o lovstvu u Brčko distriktu. Jedan je formiranje lovačkog saveza, a drugi donošenje podzakonskog akta kojim bi se utvrdile granice lovišta, kazao je predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo u Vladi Brčko distrikta, Adnan Pašalić. Što se tiče lovačkog saveza, tu je na lovačkim udrugama koji ispunjavaju zakonske uvjete da se registriraju u jedan savez, smatra Pašalić i dodaje da je u tom pravcu Odjel, odnosno Vlada, vršila neke koordinacijske poslove oko utvrđivanja granice lovišta.

Odjel je prije nekog vremena uputio u proceduru smjernice i podzakonski akt u kojem predlaže da se granice utvrde na način da ono bude jedinstveno, a da se kasnije davanjem na upravljanje lovačkim udrugama urede sve stvari koje je zakon predvidio. Pašalić se nada sastanku političkih stranaka na kojem bi se trebalo razgovarati i ovom pitanju i očekuje usuglašavanje stavova po tom pitanju. “Naš je stav da lova mora i treba biti na području Brčko distrikta i da se zakon mora i treba implementirati”, naglasio je Pašalić.

lovista

Novi Zakon o lovstvu Brčko distrikta u suštini donosi i neka nova riješenja, ali je i u nekim dijelovima ostao nedorečen, osobito u proceduri utvrđivanja lovišta, smatra predsjednik lovačke udruge Jarebica iz Štrepaca, Toma Anđelović. On kaže da se od 2002. godine više puta išlo na izradu zakona, međutim puno toga ne štima. Također naglašava da je utvrđivanje lovišta krupan i težak zadatak i da je potrošeno jako puno vremena, truda, novaca, pa i mandata, a urađeno je „ništa“. Razloge za ovakvo stanje, kaže on, može se tražiti ili u općoj nepripremljenosti, politikanstvu u pozadini, ili borbom za teritorij. “Razloga može biti više, ali osobno smatram da nema političke volje da se ovo pitanje riješi”, kaže Anđelović.

lisicaZa svo ovo izgubljeno vrijeme trpi lovstvo i višegodišnja agonija oko zakona o lovstvu se nastavlja i sa sobom donosi niz loših konotacija koje se veoma loše odražavaju na prilike u lovstvu i lovištima, što za posljedicu ima anarhiju u lovištu. “Naš je prijedlog da se na bilo koji način riješi lovstvo, da rade s jednim ili više lovišta, nije bitno, ali da se zna gdje tko gospodari, kako i na koji način”, smatra Anđelović i dodaje da ovakvom dinamikom ne vidi skorašnje riješavanje ovog problema u Distriktu.

/radio Brčko/

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)