Naslovna / Krepšić / Rijeke u porastu – Hoće li izdržati nasip u Krepšiću

Rijeke u porastu – Hoće li izdržati nasip u Krepšiću

Velike količine snijega a onda njegovo naglo otapanje prouzrokovalo je povećane vodostaje rijeka. Vodostaji rijeka, kako lokalnih tako i rijeke Save, su u porastu. Na mjernoj tački u Šamcu rijeka Sava je u posljednja 24 sata narasla oko 190 centimetara.

“Očekujemo daljni rast ali nadamo se da će sve biti u granicama normale. Posebno što će vremenski uslovi biti povoljni u narednom periodu. Rijeka Sava je usporila tokove Tinje i Brke. Na rijeci Brki nisu zabilježeni veći problemi. Problem se javlja u srednjem i donjem toku rijeke Tinje gdje imamo na par lokacija prekide putnih komunikacija a to su Laništa, Donji Vukšić, Drenova i Marković Polje”, kazao je Uroš Vojnović, šef Odjeljenja za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH.

I mjesna zajednica Krepšić ulazi u kategoriju problematičnih mjesta. Naime, na već poznatoj lokaciji su uočeni odroni zemlje. Ekipa brčanske Civilne zaštite i u prošlom periodu ali i sada se pokazala dostojnom zadatka i oni čine sve kako bi obezbijedili sigurnost mještanima. Tako je i u naselju Krepšić gdje se redovno provjerava stanje te stoji na raspolaganju u slučaju pružanja bilo kakve pomoći.

“Radi se o od prije poznatoj lokaciji. Vodoprivreda je izvodila određene radove a danas će izaći na teren kako bi vidjeli šta se može uradili kako ne bi došlo do problema”, kazao je Vojnović.

Lokalni vodotoci su također porasli oko 30 cm u posljednjih 12 sati.

“Situacija se kompletno prati na čitavom prostoru. Operativni centar 121 i 123 radi u punom kapacitetu i molimo stanovnike Brčkog da preko ovih brojeva komuniciraju sa pododjeljenjem za zaštitu i spašavanje”, kazao je Vojnović.

Valja spomenuti da nijedan objekat na prostoru Distrikta, za sada, nije ugrožen. Klizišta se također prate budnim okom a za sada su stabilna. Treba kazati da u Odjeljenju za javnu sigurnost nije popunjeno preko 50 različitih pozicija i manjak ljudstva se itekako osjeti. Ovaj problem čeka svoje rješenje a u međuvremenu se nadležni snalaze, angažuju stručnjake preko Zavoda za zapošljavanje obzirom da je posla mnogo a čini se da će ga biti još više.

/Brčko tv/

Comments

comments

Pročitajte još

DUŠA BOSANSKA KATOLIČKA

Hrvat sam i volim sve Hrvate ma gdje bili Ali zaljubljen sam u bosansku katoličku …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)