Naslovna / BiH / Uspješna godina jedine međunarodne BiH luke Brčko

Uspješna godina jedine međunarodne BiH luke Brčko

pero-gudeljevicU 2015. je, i pored svih poteškoća, uspješno poslovala, a poplave koje su prije skoro dvije godine pogodile to područje i nanijele velike štete, davna su uspomena.

Ostvarena dobit

Direktor luke Pero Gudeljević za Faktor kaže da su prošlogodišnji prihodi bili nešto veći od planiranih i iznose 1,81 miliona KM. Troškovi poslovanja nešto su niži i kreću se oko 1,76 miliona KM, što je omogućilo neto dobit od gotovo 60 hiljada KM.

Luka svu zaradu ostvaruje iz svoje osnovne djelatnosti a to je pretovar robe. Prošle godine su 64 radnika ovog preduzeća uz pomoć dvije dizalice pretovarili 77.000 tona robe.

– U strukturi robe, najviše smo radili s ugljem koji se uvozi u BiH te željezom koje se izvozi iz BiH. Svi naši zaposleni su uredno primili zarađene plaće – objašnjava Gudeljević.

Ističe da u posljednjih pet godina nema posebnih oscilacija niti u obimu niti vrsti robe koja se pretovara, i dodaje da postoji trend povećanja broja korisnika usluga.
– Najveći korisnici naših usluga su Sisecam soda Lukavac, ArcelorMittal Zenica te u posljednje vrijeme Unis iz Dervente. Od brodara tu treba istaknuti DTL i Beobrod iz Beograda – kazao je direktor Luke.

Plovnost rijeka

Problemi s kojima se Luka Brčko susreće, ponavljaju se iz godine u godinu, bez naznaka kada bi mogle biti riješene. To se, prije svega, odnosi na plovnost rijeke Save pa i Dunava.

– To je preduvjet za odluku naših klijenata da koriste riječne puteve kao svoje logističke pravce, što u konačnici znači da i mi možemo pružati usluge pretovara robe – tvrdi Gudeljević.

Trenutni kapaciteti su dovoljni da odgovore zahtjevima svih korisnika. Međutim, ukoliko bi došlo do povećanog obima robe koja bi išla preko Luke Brčko, onda bi uprava morala osigurati novac za kupovinu novih dizalica većeg kapaciteta, zaključuje Gudeljević.

Ko kontrolira Luku Brčko

Brčko distrikt je osnivač i stopostotni vlasnik Javnog preduzeća Luka Brčko koju kontrolira preko Upravnog odbora Luke.

Uprkos tome, Luka posluje na tržišnoj osnovi bez novčanih transfera od strane lokalne vlasti. Dvije dizalice u vlasništvu Luke donacija su iz Italije, a Pero Gudeljević ističe da ima korektne odnose s Vladom i Skupštinom Brčko distrikta.

/Otiasak ba./

Comments

comments

Pročitajte još

Uskrs u Krepšiću – Video, slike

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)