Naslovna / Nekategorizirano / Povratnici u Krepšić 2 godinama trpe štetu na svojim usjevima – video

Povratnici u Krepšić 2 godinama trpe štetu na svojim usjevima – video

kanal.2Povratnici u brčanskoj Mjesnoj zajednici Krepšić 2 već deset godina iščekuju čišćenje podzemnih kanala zbog šteta koje pretrpe na poljoprivrednim usjevima na oko 1.000 hektara obrađenog zemljišta, u kišnim razdobljima. Nadležni se kriju iza realizacije projekta Svjetske banke koji nikako da otpočne.

Voda zbog neuređenog „smrduljskog kanala“ zna poplaviti sve zemljište i uništiti usjeve soje, kukuruza i pšenice.

U ovoj, mahom povratničkoj mjesnoj zajednici ima oko 120 domaćinstava čiji žitelji tvrde da je ovdje najplodnije zemljište koje, kad bi problem plavljenja bio riješen, usjevima moglo opskrbiti kompletan Distrikt.

Zbog nedovoljno novca, nadležni su samo vršili tekuće održavanje kanala, a u saradnji sa Svjetskom bankom započetkanal.3 je projekat. „Projekat sanacije oštećenja kanalske mreže i hidromelioracinog sistema na području Vučilovca i Krepšića trenutno je u fazi izbora konsultanta za izradu elaborata sanacije kanalske mreže, a nakon izrade elaborata pristupit će se i izvođenju radova”, kaže Ivana Plavšić, viši stručni saradnik u borbi od poplava i nadzor nad investicionim i tekućim održavanjem vodoprivrednih objekata.

Mala je to utjeha ovim ljudima, jer treba još čekati i ko zna koliko novca uložiti u sjetvu s velikim rizikom od novog stradavanja usjeva.

federalna.ba

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)