Naslovna / BiH / Brčaci osvojili vrh Kilimandžara

Brčaci osvojili vrh Kilimandžara

Devet planinara i planinarki iz Bosne i Hercegovine su se, kao članovi međunarodnog tima Extreme summit, popeli na Kilimandžaro, najviši vrh u Africi, visok 5895 metara.

To su: Andrea Ćurea, Adis Čingić, Dino Kovačević, Senad Bajrić, Mileva Radović, Mirko Zečević Tadić, Zvonko Josić, Franjo Tufekčić i Samer Hajrić.Ukupno 12 članova tima iz cijele regije na vrh je izveo vodič Adis Čingić.

planiniari brc.“Ovo je bio veliki mentalni izazov za mene. Do stanice Kibo Hut visoke 4700 metara bilo je uredu. Na vrh smo krenuli u ponoć i uspon je trajao oko 11 sati. Na ovim visinama je sve potpuno drukčije nego na našim planinama koje su visoke oko 2000 mnv. Za mene lično ovaj uspon predstavlja veliki uspjeh i to je moj najveći vrh do sada”, izjavila je za portal Radiosarajevo.ba Andrea Ćurea i dodala:

“Put do vrha nije tehnički zahtjevan, ali je mentalno i fizički težak. Ekipa je bila sjajna s mnogo pozitivne energije, što je sigurno doprinijelo uspjehu. Kilimandžaro nas je osvojio i zahvalni smo što nas je pustio da uživamo u afričkom izazovu, da pomjerimo svoje granice i da gledamo Afriku s njene najviše tačke”, kazala je Ćurea.

Naši alpinisti mjesecima su se pripremali za uspon na Uhuru Peak, o čemu je pisao portal Radiosarajevo.ba.

Uspon na Kilimandžaro je treća faza višegodišnjeg projekta Sedam vrhova – sedam kontinenata koji je 2014. započeo Adis Čingić. Cilj projekta je popeti se na najviše vrhove svih sedam kontinenata. Do danas se na svih sedam vrhova uspjelo popeti oko četiri stotine ljudi na cijeloj planeti.planinari iz brckog

Tim Planinarskog društva ”Granaš” u sastavu Zvonko Josić – Gile, Mirko Zečević – Tadić, ratni vojni invalid sa amputiranom potkoljenicom i Franjo Tufekčić uspješno su osvojili najviši vrh Kilimandžara – Uhuru Peak na 5.895 metara nadmorske visine.

Članovi PD ”Granaš” zahvalili su svima koji su pomogli na ovome poduhvatu!

/radio sarajevo.ba/

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)