Naslovna / Nekategorizirano / Od danas besplatan internet u centru grada

Od danas besplatan internet u centru grada

Danas su ispred zgrade Vijećnice gradonačelnik Distrikta i direktor JP “Komunalno Brčko” zvanično objavili da je pušten u rad bežični internet u užem dijelu centra grada.

Naziv mreže je Brčko Free WiFi. Servis je dostupan svim građanima a pokriva područje od zgrade Vlade do Direkcije za finansije. Ovo je kako reče prvi čovjek Distrikta bila jedna od prvih incijativa od kada je počeo obnašati funkciju gradonačelnika. Bilo je mnogo problema do samog čina obezbjeđena besplatnog internata no to je sve sada iza njih.

 

“Ta incijativa nije naišla na razumijevanje tadašnjeg šefa resornog odjela i nismo ništa uspjeli uraditi dok nije došao novi šef odjela koji je to uspio uraditi. Prostor pješačke zone će imati besplatnu internet zonu. Vjerujem da će ova usluga u narednom periodu biti nadograđivana i poboljšavana”, kazao je Anto Domić, gradonačelnk Brčko distrikta BiH.

Problem je bio i sa dobijanjem licence jer javna uprava ne može biti vlasnik iste. Tu je na scenu stupilo JP “Komunalno Brčko”.

“Prema planu razvoja infrastrukture bežičnog interneta u gradu mi smo planirali da u prvoj fazi sredstvima Vlade pokrijemo ovaj dio. S obzirom na ograničenja i uključenja više od 200 lica na mrežu, bit će moguće da se u dnevnom korištenju vrijeme ograniči od sat do dva”, kazao je Admir Nuković, direktor JP “Komunalno Brčko”.

JP “Komunalno Brčko” dužno je preduzeti sve mjere i radnje da bi se obezbijedila sigurnost mreže te ostale tehničke radnje. Mreža je otvorena a u narednom periodu je planirano istu nadograđivati kako bi se građanima obezbijedio što kvalitetniji pristup besplatnom internetu. Plan druge faze podrazumijeva da se napravi produženje od Direkcije za finansije do Ekonomskog fakulteta Brčko te prema sudskim institucijama, a na ovaj način bi se pokrio najveći broj institucija srednjeg i visokog školstva.

/brčko.tv/

Comments

comments

Pročitajte još

DOBRO JE ZNATI – Jeli slanina stvarno zdrava

Često čujemo da slanina nije zdrava i da je treba jesti što manje, ali je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)