Naslovna / Nekategorizirano / 8. Mart – Međunarodni dan žena

8. Mart – Međunarodni dan žena

MEĐUNARODNI dan žena obilježava se diljem svijeta 8. ožujka, a osim pokazivanja ljubavi, poštovanja i razumijevanja ženama, svrha tog dana je proslava njihovih ekonomskih, političkih i društvenih postignuća. Dan žena obilježava se od 1908., a ovogodišnja tema obilježavanja u Ujedinjenim narodima je “Jednakost za žene je napredak za sve”. Međutim, do toga je još dalek put.

Još su mnoga područja na kojima su žene suočene s nejednakošću i zlostavljanjem. Tako će otprilike jedna od tri žene u svijetu biti pretučena ili silovana tijekom svog života. Oko 14 milijuna djevojčica, od kojih neke u dobi od samo osam godina, bit će udane ove godine. Zastrašujući su podaci da oko 1,2 milijuna djece završi u ropstvu svake godine, a 80 posto njih čine djevojčice.

I na tržištu rada žene su još uvijek suočene s nejednakošću. Samo 24 posto visokih direktorskih pozicija u svijetu zauzimaju žene, a poduzeća u kojima su one direktorice čine samo 12 posto svih tvrtki diljem svijeta, navodi se u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Svim pripadnicama ljepšeg i nježnijeg spola želimo sretan 8. Mart! |

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)