Naslovna / Nekategorizirano / Papa koji je uspio promijeniti Crkvu i svijet

Papa koji je uspio promijeniti Crkvu i svijet

 

Papa Franjo danas, 13. ožujka 2016., slavi treću godišnjicu pontifikata večerom s najsiromašnijima u crkvi San Lorenzo nadomak Vatikana.

Tri godine pontifikata brata našega i papa Franje tri su godine otvaranja prozora i vrata ustajale Crkve prema svijetu koji više no ikad potrebuje nježnosti Božje.

Pred tri godine bili smo unekoliko iznenađeni izborom argentinskoga kardinala Jorgea Maria Bergoglia, staroga tada sedamdesetšest godina, za novoga papu. Otada nas kao papa Franjo ne prestaje iznenađivati, posebice nas europske i sjeverno-američke katolike, ali smo tijekom tri godine imali prilike i bolje ga upoznati: njegov stil, njegove misli i nade za Crkvu, njegovu energiju, politički instinkt, jasnoću, jednostavnost, neposrednost, ali i realitički pogled na svijet i na Crkvu kakvi jesu.

Ključne teme o kojima je govorio i na koje je poticao u svojim susretima, razgovorima, putovanjima, govorima, dokumentima možemo svesti barem na tri: milosrđe, redefiniranje Crkve u svjetlu Evanđelja te jedinstvo kršćana i ljudskoga roda uopće.

Comments

comments

Pročitajte još

Krepšić domaćin tradicionalnog susreta brčanskih lovaca i Hrvata

  Lovačka udruga “Sokol” Seonjaci već tradicionalno organizira prsten za sve lovačke sekcije koje su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)