Naslovna / BiH / Gornja Tramošnica: Hrvati bojkotuju nastavu po programu Republike Srpske

Gornja Tramošnica: Hrvati bojkotuju nastavu po programu Republike Srpske

Četvoro đaka hrvatske nacionalnosti već 20 dana ne pohađa nastavu u područnom odjeljenju Osnovne škole Vaso Pelagić u Gornjoj Tramošnici kod Pelagićeva. Roditelji ne žele da njihova djeca uče po nastavnom planu i programu Republike Srpske, već po programu Posavskog kantona, kao što je to, tvrde, bilo do sada.

Isključuju bilo kakvu mogućnost da djecu šalju u školu u najbliže Orašje.

“Tražimo da se vrati i radi kako se radilo prethodnoi vrijeme. Kome to smeta?Neka kaže javno kome to smeta””, rekao je Ivo Kamenjašević, roditelj.

“Mi svako jutro dovedemo djecu ovdje je li se riješio taj naš problem koji je nastao dolaskom ove naše nove takozvane direktorice škole. Ja imam dvoje djece. Jedno dijete mi je ovdje išlo u školu i učilo po hrvatskom planu i programu”, rekao je Mato Božanović,roditelj.

Direkor Osnovne škole „Vaso Pelagić“ Olga Lazić, kaže da ne želi da postupi mimo zakona, kao što je, to kako tvrdi, radi mira u kući, radio njen prethodnik do prije dvije godine. Bivši direktor Milan Nestorović nije želio pred kamere. Samo nam je rekao da je sve radio po zakonu. Sada je u penziji i ne želi da se upliće u probleme skole iako je, kaže, sve moglo drugačije da se riješi.

“Ovdje se 17 godina radilo nezakonito i sada se pozivaju na taj nezakonit rad, a ja nisam spremna da radim protiv zakona, odnosno da odstupi od zakona koje je ministarstzvo dostavilo”, rekao je direktor OŠ „Vaso Pelagić“, iz Pelagićeva Olga Lazić.

S druge strane, i prošlu školsku godinu đaci iz Gornje Tramošnice završili su po programu Posavkog kantona, bez saglasnosti ministratsva. Ove godine to će moći samo uz pisano odoborenje ministra Maleševića, poručila je Lazićeva, koje, tvrdi, čeka više od godinu dana.

“Sve dok ne dobijem napismeno, nikakav usmeni i telefonski razgovor ja neću prihvatiti”, rekao je Olga Lazić.

Roditelji su odlučni.Od svojih zahtjeva neće odustati. Problem će pokušati da riješe i sa ministrom Maleševiće, sa kojim su sutra zakazali sastanak na ovom mjestu.

/atv/

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)