Naslovna / BiH / Povodom sutrašnjeg testnog emitovanja digitalnog signala

Povodom sutrašnjeg testnog emitovanja digitalnog signala

Ministar Jusko: Digitalni signal donosi više usluga

Imajući u vidu da su zemlje u okruženju već završile proces digitalizacije, veoma je važno da BiH postane dio velike porodice evropskih zemalja, koje su prešle na digitalni sistema emitovanja, kaže ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko.

Testno emitovanje digitalnog signala u BiH počinje zvanično 29. septembra. Koliko je to važno imajući u vidu da BiH mnogo kasni za svima kada je riječ o digitalizaciji?

– Digitalizacija je projekat od državnog značaja i tiče se svakog građanina. Projekat prelaska sa analognog na digitalni sistem emitovanja podrazumijeva da građanima koji prate signal putem terestrijalnog prijema bude omogućeno praćenje TV stanica u trenutno najboljem kvalitetu prijema i praćenje većeg broja TV stanica nego što je to bio slučaj do sada. Osim toga, biće omogućena potpuna liberalizacija tržišta na način da će sve TV stanice moći emitovati signal na prostoru nekih od devet digitalnih oblasti ili u svim u skladu sa njihovim interesovanjem. Mogućnost licenciranja i puštanja u funkciju frekventnog opsega za 4G mobilnu mrežu je takođe jedna od stvari koja će nakon kompletnog gašenja analognog signala postati novina na našem tržištu, a to je u zemljama okruženja već aktuelno – kaže Jusko.

Koliko će trajati testno emitovanje signala i kada je planirano da BiH u potpunosti pređe na digitalni signal?

– To emitovanje će trajati 90 dana. U tom periodu će se nastojati obaviti sva testiranja funkcionalnosti opreme. Konačni prelazak sa analognog na digitalni sistem ovim korakom značajno ubrzava, a totalnom gašenju analognog signala prethodi proces izbora izvođača i nabavka i instalacija opreme za drugu i treću fazu – rekao je ministar.

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)