Naslovna / BiH / Domić s predstavnicima EBRD-a u BiH i JP “Putevi” Brčko obišao obilaznicu

Domić s predstavnicima EBRD-a u BiH i JP “Putevi” Brčko obišao obilaznicu

obilaznica-5Nakon radnog sastanka gradonačelnika dr. Anto Domića i menadžmenta JP “Putevi” s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj u BiH o statusu ugovora za izvođenje radova na obilaznici oko grada upriličen je i zajednički obilazak trase čija se izgradnja finansira kreditnim sredstvima EBRD-a.

Predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj uvjerili su se na licu mjesta kako teče proces izgradnje ovog značajnog infrastrukturnog projekta.

“Naš interes je da Brčko dobije obilaznicu što je prije moguće i da pomognemo savjetodavno, a na Distriktu je odluka o tome kako će se projekt dalje razvijati”, kazao je Yan Brown, direktor Predstavničkog ureda EBRD-a u BiH.

Gradonačelnik je kazao da je Vlada, u protekle dvije godine, pripremila sve preduvjete da gradnja obilaznice počne, ali da je na početku bilo dosta nesnalaženja.”Nikome nije u interesu, ni nama niti izvođaču, a ni banci, da se prekida ugovor ali u slučaju da to bude krajnje nužno nećemo ni od toga bježati. Za sada su shvatili da želimo da projekt bude izveden sukladno svim standardima i kvaliteti koja se očekuje i propisuje”, poručio je dr. Domić.

Iz JP “Putevi” ističu da su poduzeli niz aktivnosti u smislu odvijanja paralelnih radnji kojih do sada na trasi nije bilo tako i na nasipima te na odvodnji.

“Stigla je još jedna mašina za šipove što znači da bi betonski radovi trebali da krenu u većem intenzitetu kako bismo sve nadoknadili. Da ne ugrađujemo npr. asfalt na temperaturi ispod 10 stepeni što nije tehnički ispravno, niti da stavljamo žutu i bijelu boju na trasu. To pogotovo ne bi bilo dobro da se radi u zimskom periodu s obzirom na to da je rok jamstva samo godinu dana i sigurni smo da bi u tom slučaju već 2019. imali značajne izdatke po osnovu održavanja”, izjavio je Miroslav Miškić, direktor JP “Putevi” Brčko.

Prema riječima gradonačelnika dolaskom novog menadžmenta na čelo ovog javnog poduzeća te promjenom izvođača radova u zadnja dva mjeseca dogodile su se promjene na bolje na trasi obilaznice kada je u pitanju tok izgradnje i dinamika radova. Ukoliko se uspije zadržati postojeća ozbiljnost rada može se očekivati da će se ovaj projekat i završiti do kraja.

/info.brcko/

Comments

comments

Pročitajte još

Njemačka televizija snimila dokumentarac o BiH: Zemlja vodopada i netaknute prirode

Njemački javni emiter ARD objavio je dokumentarac o Bosni i Hercegovini čiji su autori Nina …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)