Naslovna / Nekategorizirano / Suze su mi potekle kad sam ugledao sinove nakon pritvora

Suze su mi potekle kad sam ugledao sinove nakon pritvora

marko-baoticMarko Baotić (68) iz Donje Mahale, nedaleko od Orašja (BiH) pušten je u srijedu iz pritvora u Busovači, nakon deset dana zatvora u kojeg mu je odredio Sud Bosne i Hercegovine na temelju sumnjičenja da je u razdoblju od 1992. do 1993. godine počinio ratni zločin.

On je zajedno sa svojih devet suboraca, pripadnika 106. brigade HVO Orašje u ponedjeljak, 31. listopada od strane bosanskohercegovačke SIPA-e uhićen i odveden u Sarajevo na saslušanje. Zahvaljujući odvjetnici Lejli Čović i njegovim sinovima Željku i Damiru sud je uvažio njegovu žalbu kojom je dokazao da on nije taj kojemu se stavlja na teret za zločin protiv čovječnosti Marko Baotić je u srijedu oko 15 sati pušten iz pritvora. Držali su ga deset dana u pritvoru zbog potpisa na zapovjedi na kojemu je stajalo Marko B., 104. Brigada HVO, prenosi 24sata.hr.

– Na dokumentu kojeg su imali u zaglavlju stoji 104. Brigada HVO, što znači da sa mnom nema nikakve veze, niti je to moja brigada, moja općina, niti je moj potpis, po meni su to jako veliki propusti koji se ne bi smjeli dogoditi takvim institucijama kakve su tužiteljstvo i sud.

– Po mene je došao prijatelj sina moga brata, i on me je odvezao iz Busovače u Vitez gdje živi, odakle sam se prvi puta javio supruzi Mandi. Nisam znao da je moja odvjetnica sinovima javila da mogu doći po mene. Kada sam ih ugledao, ponovo sam se rodio, suze su potekle, jer njihov otac nije ni zašto kriv, utješilo me je to što su oni vjerovali u moju nevinost. Deset dana kada se gleda sa slobode i nije puno, ali kada si tamo svaka minuta i sat su vječnost, posebno kada znaš da nisi kriv. Put od Viteza do Orašja prošao mi je u trenu, samo sam htio što prije stići i zagrliti svoju Mandu, s kojom sam u braku 40 godina, prošli smo puno teški, ali i lijepih trenutaka u životu, kruna našeg braka su dva naša sina i kći – rekao je u četvrtak, dan nakon dolaska kući Marko Baotić, dodajući kako je uvjeren da će i devet njegovih suboraca biti oslobođeni.

– Tata se toliko se toliko zbunio kada je čuo da ga puštaju kući pa je u brzini zaboravio uzeti svoje lijekove, otišao je do Orašja doći će brzo – rekao je u četvrtak sin Damir.

U kući Baotićevih je vrlo živo, dolaze prijatelji, susjedi i poznanici, svi ga žele pozdraviti. Među prvima su bili njegovi umirovljenici, a posjetio ga je i Marijan Klaić, predsjednik Vlade Županije Posavske. Supruga Manda nije mogla sakriti svoju radost zbog suprugovog dolaska, još uvijek je pod dojmom dočeka u Orašju kojeg su mještani spontano pripremili njenom suprugu.

– Bitno je da je on meni došao kući, ne daj Bože da se ovo dogodi nikome – rekla je Manda dok je posluživala kavu dobrodošlice.

– Ne bih da griješim dušu, od samog trenutka do uhićenja, prema meni su bili vrlo korektni, nitko mi nije ružnu riječ rekao. U ćeliji sam imao kablovsku televiziju mogao sam gledati bilo koji program bez ograničenja, ali što je to vrijedilo kada ti je oduzeta sloboda kretanja. Mučilo me je to za što me sumnjiče, pa sam mislio ako ne budem mogao tu dokazati da ću tražiti da se suočim oči u oči sa tim Srbima koji me terete da mi u lice kažu što sam ja njima učinio nažao – kaže Marko, dodajući da je i dalje uvjeren da nitko od njih nije kriv za ono što im se stavlja na teret i da će do dokazati.

/vecernji ba./

Comments

comments

Pročitajte još

DUŠA BOSANSKA KATOLIČKA

Hrvat sam i volim sve Hrvate ma gdje bili Ali zaljubljen sam u bosansku katoličku …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)