Naslovna / BiH / Brčko će da čeka „čistu zemlju“ još deceniju: Pod minama 17 miliona kvadratnih metara

Brčko će da čeka „čistu zemlju“ još deceniju: Pod minama 17 miliona kvadratnih metara

mine222Nakon završetka rata u BiH utvrđeno je da je kontaminirano oko 50 miliona kvadratnih metara ili 10 odsto ukupne teritorije Brčko distrikta.

Za proteklih 20 godina koliko traje proces deminiranja od mina su očišćena 33 miliona kvadratnih metara, a preostalih 17 miliona i dalje predstavlja sumnjivu ili rizičnu površinu koja se mora pregledati i očistiti.

– Deminiranje je u potpunosti završeno u zonama prvog prioriteta, u naseljenim mestima i područjima na kojima su infrastrukturni objekati. Drugi prioritet su nam bile oranice i njive, što je takođe deminirano. Ostala su područja trećeg prioriteta, šume i šikare i to je tih 17 miliona kvadratnih metara koje treba pregledati i očistiti- kaže Muhamed Gibić, šef Odseka civilne zaštite u Odeljenju za javnu bezbednost.

On je pojasnio da su to područja koja su bila uz linije razgraničenja i nalaze se u Vučilovcu, Donjem Rahiću, Ulicama, Vukšiću, Begovači, Šatorovićima, Donjoj Brki i Lipovcu.

– Trenutno imamo četiri lokacije na kojima je pokrenuto deminiranje, ali je zbog zime zaustavljeno i nastaviće se početkom marta. Reč je o površini od oko 500.000 kvadratnih metara na lokacijama Donji Rahić, Donji Vukšić, Vitanovići i obala reke Save u Vučilovcu – kaže Gibić.

mine11Dosadašnjom dinamikom završetak deminiranja se može očekivati za deset do petnaest godina. Proteklih godina u ovaj proces bile su uključene brojne nevladine organizacije za deminiranje, a Brčko distrikt za ovu svrhu godišnje izdvaja milion konvertibilnih maraka.

– Ovo je jedina zajednica u BiH koja izdvaja sredstva za deminiranje i zahvaljujući tome smo i uradili najviše posla – ističe Gibić.

Izuzetak je prošla godina, jer je zbog kašnjenja sa usvajanjem budžeta realizovan samo mali deo planiranih sredstava, oko 160.000 KM za deminiranje 69.000 kvadratnih metara i 25.000 KM za edukaciju o opasnostima od mina. Preostali posao na deminiranju oko 550.000 kvadratnih metara u prošloj godini obavile su nevladine organizacije i Oružane snage BiH.

Vlada je kao i svake godine, i za 2017. godinu sačinila listu prioriteta deminiranja.

– Pored vlastitih sredstava za deminiranje u Brčkom, koje se radi prema projektima BH MAK-a, tu su i projekti Međunarodnog fonda za deminiranje (ITF) koji je za ovu godinu obezbedio deminiranjenovac za čišćenje oko 200.000 kvadratnih metara. Oružane snage BiH će raditi na tri pojekta deminiranja 470.000 kvadratnih metara. Norveška narodna pomoć još nam nije dostavila informacije o tome da li će i koliko ove godine raditi na deminiranju u Distriktu, ali su do sada radili najviše, u proseku oko 500.000 kvadratnih metara godišnje – navodi Gibić.

Kontrolu deminiranja i izdavanje certifikata o očišćenosti terena izdaje BH MAK.

Regionalna kancelarija BH MAK-a Brčko pored Distrikta pokriva Posavski kanton i opštine Pelagićevo, Donji Žabar i Šamac u Republici Srpskoj.

Esed Aletić, šef ove kancelarije kaže da su liste prioriteta deminiranja za svaku opštinu za ovu godinu urađene i da su upućene na potvrđivanje nadležnim organima nakon čega će biti upućene donatorima.

Bez deminerskog tima

Do pre dve godine Civilna zaštita Brčko distrikta BiH imala je vlastiti deminerski tim.

Od osam deminera, koliko deminerski tim mora da ima, ostala su samo tri pa su ovde formirali Jedinicu za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Po dojavama građana ova Jedinica godišnje izvede oko 150 akcija uklanjanja eksplozivnih sredstava i municije zaostale iz rata. Civilna zaštita planira formiranje još jedne takve jedinice za uništavanje prikupljenih eksplozivna sredstva.

/Blic /

Comments

comments

Pročitajte još

Sad je jasno – Ovo je razlika između SELJAKA i SELJAČINE

Poznati hrvatski vozač relija Juraj Šebalj na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavio je fotografiju koja, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)