Naslovna / Nekategorizirano / Valentinovo – dan zaljubljenih

Valentinovo – dan zaljubljenih

Danas je Valentinovo, svima koji nose ovo prelijepo ime čestitamo imenadan. Ovo je blagdan kada se daruju zaljubljeni diljem svijeta slaveći tako svoju ljubav. Taj romantični blagdan koji je ne tako davno stigao u naše krajeve, nosi ime po Sv. Valentinu. Postoji mnogo tumačenja o nastanku Valentinova, no jedno je sigurno a to jest da je ime dobio po rimskom svećeniku Valentinu.

Za vrijeme kad je kršćanstvo još bila nova religija, u Rimu je živio svećenik Valentin. U to doba Car Claudije II zabranio je svojim vojnicima da se žene, jer je znao da se oženjeni vojnici neće htjeti boriti u njegovim ratovima. Svi svećenici odlučili su poštivati carevu odluku osim jednoga, svećenika po imenu Valentin. On je potajno održavao ceremonije vjenčanja, a kad je to saznao car, zapovjedio je da ga se baci u tamnicu.

Za vrijeme svog boravka u tamnici Valentin se zaljubio u djevojku koja je bila kćer jednog od tamničara. Neposredno prije smrti Valentin joj je napisao pismo koje je potpisao „od tvog Valentina“ što je izraz koje se danas često upisuje na valentinske čestitke. 14. veljače 269. godine  Valentinu su odrubili glavu.

Valentinovo se kao praznik ljubavi i zaljubljenih počinje slaviti u 14. stoljeću u Velikoj Britaniji dok se u Hrvatskoj počinje slaviti tek devedesetih godina prošlog stoljeća.

U današnje vrijeme Valentinovo nije samo dan zaljubljenih, to je i jedan od najvažnijih dana za cvjećare. Stoga se priupitajmo da li su nam stvarno potrebni svi oni darovi koje ćemo pokloniti dragoj osobi ili je ipak važnija ljubav kojom bi joj to trebali svaki dan iskazivati!!!

/GIP/

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)