Naslovna / Nekategorizirano / Fenomen istih imena i prezimena u Posavini

Fenomen istih imena i prezimena u Posavini

Prezime i ime je nešto bez čega bi ljudi danas teško komunicirali. U Posavini nadimci su osobito popularni i rijetkost su osobe bez primenka ili nadimka. U Županiji Posavskoj posebnost je nadimaka još zbog jednog, vrlo važnog detalja, zbog kojeg je to bh područje možda jedinstveno, možda i u regiji.

Na primjeru nekoliko ulica sve je jasno. Samo u Franjevačkoj ulici u Donjoj Mahali ( Orašje) ima bar šest Ive Vincetića. Sa imenom Ivo i prezimenom Dominković ima ih pet samo u jednoj ulici Tolise. Možda je najveći broj istoimenjaka u malom oraškom mjestu Kostrč.

Gotovo svaka druga kuća, a ima ih 480, ima bar jednog Marka ili Marijana Živkovića. Ništa bolje stanje sa istim imenima i prezimenima očeva, sinova i djedova nije ni u susjednoj općini Domaljevac-Šamac. U jednoj ulici ima bar tri Đure Brkića. U Grebnicama Mato Prgomet je oca Mate, a tako mu se zove djed i sin, pa tko onda da se snađe u tome nizu.

Poštaru su nadimci smjernica

U takvoj šumi istoimenjaka očekivalo bi se da najviše problema imaju posavski poštari kako bi na pravu adresu poslali sve manje pisama, ali i redovitih računa za struju, vodu…. -Ma sve je dobro kada se nose lijepe vijesti ali kada nosimo plave kuverte sudskih poziva, kazni… moramo dobro voditi računa kome je dati, kaže nam poštar iz Donje Mahale Ivo Gržić, kojemu snijeg ili kiša nikada nisu prepreka za donijeti poštansku pošiljku a ista imena i prezimena, kaže nam, ponajmanji su problem. –Nadimci nas usmjeravaju prema traženoj osobi pa nema ni u tom pogledu problema, dodaje Gržić, sa obaveznim primenkom POŠTAR.

/ GIP- Nada Koturić /

Comments

comments

Pročitajte još

Njemačka televizija snimila dokumentarac o BiH: Zemlja vodopada i netaknute prirode

Njemački javni emiter ARD objavio je dokumentarac o Bosni i Hercegovini čiji su autori Nina …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)