Naslovna / BiH / Od petka otežan ulazak državljanima BiH u EU: Ovih se pravila morate pridržavati

Od petka otežan ulazak državljanima BiH u EU: Ovih se pravila morate pridržavati

Od narednog petka, 7. aprila 2017. godine, državljani BiH koji imaju namjeru putovati u zemlje Evropske unije (EU) mogu očekivati mnogo duža zadržavanja u odnosu na raniji period.

Od tog datuma počinju sistematske provjere na vanjskim granicama Schengena za sve putnike zbog usvojenih amandmana na Zakon o schengenskim granicama, prema kojima zemlje članice Schengenskog prostora imaju obavezu uvođenja pojačanog sistema provjere za sve putnike na svojim graničnim prijelazima. Uredbom 2017/458 Evropskog parlamenta mijenjaju se trenutno važeći standardi obavljanja kontrola na granicama, a to se posebno odnosi na građane EU-a.

Do sada je bilo dovoljno da službenici granične policije obave osnovnu kontrolu putnika brzom i jednostavnom provjerom validnosti putnih dokumenata građana EU. Međutim, zbog spomenute uredbe, njihovi dokumenti će se morati provjeriti u slijedećim bazama podataka: Schengenskom sistemu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrebljene, izgubljene i oštećene putne dokumente. Službenici granične policije Slovenije će detaljno provjeravati putne dokumente svih osoba pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prijelazu. Ova uredba o sistemskim provjerama ne predviđa bilo kakve izuzetke.

Zbog navedenih razloga će procedure granične kontrole trajati znatno duže, a produžit će se i vrijeme čekanja na prijelaz granice, posebno u periodima velikih saobraćajnih gužvi (državni praznici i turistička sezona).

Da bi izbjegli eventualne neugodnosti, svim putnicima se savjetuju da:

– Provjere status svojih dokumenata, posebno ukoliko su u zadnje dvije godine oni bili otuđeni, izgubljeni ili oštećeni. Ovo je potrebno da bi se uvjerili da su podaci o dokumentima tačno uneseni u državnim i ostalim bazama podataka;

– Provjere da li su njihovi putni dokumenti (lične karte, pasoši) važeći;

– Provjere informacije o stanju na graničnim prijelazima prije polaska na putovanje;

– Izaberu granične prijelaze sa manjom frekvencijom saobraćaja ili da kreću na putovanje u dijelovima dana i sedmice kada su gužve uobičajeno manje;

– Izbjegnu putovanje tokom vikenda osim ukoliko je rezervisan takav aranžman koji počinje i završava u danima vikenda;

– Budu strpljivi i slijede upute policijskih službenika na graničnim prijelazima i unutar zemlje;

Ove sistematske provjere su uvedene u cilju spriječavanja bilo kakvih prijetnji za unutarnju sigurnost i javni red država članica EU-a, bez obzira na porijeklo ovih prijetnji, što je i bio razlog da se u provjere uključe i građani EU-a.

Pored navedenih sigurnosnih provjera koje će otežati ulazak u Schengenski prostor, aktuelne su nešto strožije kontrole za državljane BiH pri ulasku u EU, poput obaveze posjedovanja odgovarajućeg novčanog iznosa, od 35 do 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU-a. Putnici moraju imati pasoše koji vrijede najmanje tri mjeseca (u nekim državama i šest) od datuma planiranog boravka. Zabranjeno je prenositi meso, pa ni u sendvičima, i mliječne proizvode. Voće, povrće, slatkiši, hrana za bebe i kućne ljubimce su dopušteni, ali u ograničenim količinama.

Izvor: Faktor

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)