Naslovna / BiH / Distrikt 7 godina bez lovstva: Uskoro utvrđivanje granica lovišta, a nakon toga dodjela lovišta

Distrikt 7 godina bez lovstva: Uskoro utvrđivanje granica lovišta, a nakon toga dodjela lovišta

Vlade Brčko distrikta BiH odobrila je smjernice za izradu Odluke o utvrđivanju granica lovišta na području Distrikta.

Godine 2015., nakon dugogodišnjih konsultacija, konačno je usvojen Zakon o lovstvu a sada, nakon skoro dvije godine, načinjen je novi korak koji vodi prema utvrđivanju granica lovišta.

“Suština priče je da idemo prema utvrđivanju granica lovišta, koje ćemo nakon toga, ako ih usaglasimo, kad ih usaglasimo, pristupiti poslu dodjele lovišta na upravljanje lovačkim društvima ili eventualno savezu, koji se eventualno, isto tako razmatra da se osnuje” rekao je Saša Tanić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

U našem gradu ima 19 lovačkih udruženja, ali je prema važećem Zakonu o lovstvu samo pet validno, budući da samo oni ispunjavaju broj od 300 članova koji je predviđen zakonom.

“Što se tiče granica lovišta i to zavisi samo od sebe i od prirode, a to neće u bitnome uticati za utvrđivanje granica lovišta, jer granice lovišta se utvrđuju prema nekim drugim kriterijumima – životinje koje stanuju na tom lovištu, stanuju tu, neke druge na nekom drugom lovištu” rekao je Tanić.

Prilikom utvrđivanja granica lovišta, po pravilu se koriste lako prepoznatljivi i trajni objekti, poput rijeka, potoka, vododjelnica, trigonometara, saobraćajnica i slično, a svako ustanovljeno lovište mora omogućavati život, reprodukciju, rast i razvoj divljači.

“Ja, kao resorni šef odjeljenja, ću u svakom slučaju dati sve od sebe da što prije dođemo, ako je moguće, do rješenja. Ja vjerujem da je rješenje moguće i sva rješenja u Distriktu se mogu postići isključivo i samo razgovorom. To je ono zašto sam ja insistitirao na tome – dajte da usvojimo smjernice, pa da razgovaramo” kazao je Tanić.

Ovo je pitanje koje se tiče svih građana Brčkog, ne samo lovaca. Kako Tanić ističe, nikome nije svejedno da mu pored kuće stalno prolazi bilo neko sa naoružanjem. Ipak, nešto se mora utvrditi po ovom pitanju, budući da se lovstvo na području Distrikta poslednjih godina gotovo ugasilo.

“Već 7 godina nemamo lovstvo na području Distrikta. To je jako kompleksno i zahtjevno pitanje, ali ja vjerujem da možemo doći do konačnog rješenja ukoliko postoji spremnost na razgovor i dijalog svih zainteresovanih” zaključio je Saša Tanić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

/BDCTV/

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)