Naslovna / Krepšić / Napokon počinju radovi na izgradnji mosta u Krepšiću

Napokon počinju radovi na izgradnji mosta u Krepšiću

Nakon više od tri godine čekanja danas je konačno ozvaničen početak radova na izgradnji mosta u Krepšiću, oštećenog u poplavama 2014. godine.

Nakon brojnih administrativnih prepreka po pitanju nadležnosti izgradnje mosta u Krepšiću, JP Putevi Brčko dobilo je saglasnost Skupštine Distrikta da iz vlastith sredstava krene u izgradnju mosta. Završena je tenderska procedura, izabran najbolji ponuđač koji ima rok 90 dana da posao privede kraju, što se i može očekivati ako vremenski uslovi posluže. Vrijednost projekta koji teče od 15. septembra je 692.000 maraka sa uračunatim PDV-om.

“Oko 500.000 vrijednost je radova, od čega će pola otići na most, a ostatak na dvije grupe radova i to 317 metara ceste i po 70 metara obaloutvrde i sređivanja korita” rekao je Miroslav Miškić, direktor JP Putevi Brčko.

Most će biti podignut  za 55cm, a obzirom da je put niži morat će biti izvršeno podizanje puta od crkve. Prema procjenama dizanje će se kretati od 15 pa do 150 cm na samom mostu.

“Most je dimenzija 16×11 a radi se na šipovima, po tri sa svake strane. Šipovi su duboki 15 metara i imaju prečnik 120 cm. Predviđeno je oko 7 tona željeza, ograde i uklapanje pješačke staze uz sam most” kaže Miškić.

Prve lopate betona ubacili su simbolično direktor Puteva i gradonačelnik Brčko distrikta koji je podsjetio da se ovako dugo čekalo na početak radova zbog neusaglašenosti zakonskih procedura.

“Siguran sam da ćemo vrlo brzo prisustvovati puštanju u saobraćaj ovog mosta za koji se nadam da će služiti svojoj svrsi, da će olakšati život ljudi na ovom prostoru ali i služiti da povezuje ljude i prostore” rekao je Siniša Milić. gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Najnestrpljiviji su svakako bili mještani Krepšića 1 i 2 jer je nepostojanje mosta najviše problema stvaralo upravo njima.

“Za MZ Krepšić 1 i 2 ovo će značiti mnogo. Drago nam je da  nakon četiri godine kreće izgradnja a da mi možemo konačno biti mirni” rekao je Milan Maksimović, predsjednik MZ Krepšić 2.

Radovi na izgradnji mosta podrazumijevaju i eventualne prekide u saobraćaju, ako ne bude napravljen privremeni bajpas koji će omogućiti učesnicima u saobraćaju da ne idu obilaznim putem preko Vukšića.

/BDC. net/

 

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)