Naslovna / Religija / Župa u Goricama proslavila svog patrona – Video

Župa u Goricama proslavila svog patrona – Video

U srijedu, 17. siječnja u mjestu Gorice u Bosanskoj Posavini, svečano je obilježen patron župe Sv. Anto Pustinjak.

Svečano misno slavlje u prijepodnevnim satima predvodio je vlč. Mato Majić, župnik u Poljacima, uz koncelebraciju goričkog župnika vlč. Mirka Ikića i još 10-ak svećenika.

Na početku sve je nazočne pozdravio i poželio im dobrodošlicu župnik vlč. Mirko. Svetoj misi nazočio je veliki broj vjernika, kako domaćih, tako i iz Boća i Pećnika.

Upravo vjernici iz Boća, predvođeni župnikom vlč. Filipom Maršićem, predvodili su crkveno pjevanje.

Vlč. Mato uputio je sadržajnu i poticajnu propovijed, osvrćući se na život Sv. Ante, u kojoj je progovorio i o načinu promišljanja današnjih ljudi koji odmah reagiraju na zvonjavu telefona i mobitela, dok se danas, rijetko tko osvrće na zvon crkvenih zvona.

Nakon euharistijskog slavlja druženje je nastavljeno kod obiteljskog stola, a u obližnjem restoranu upriličen je i susret Boćana.

Spomenimo da je župa u Goricama utemeljena 1869., odvajanjem od župe Ulice, kao mjesna kapelanija. Nakon osnutka, 1870. imala je 762 katolika, a 2012. taj broj se trostruko smanjio te je župa brojala 222 vjernika. Veliko smanjenje broja župljana posljedica je posljednjeg rata čiji se tragovi i dandanas vide na ovom području.

/KT/

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)