Naslovna / Svijet / Sve veće razlike između bogatih i siromašnih

Sve veće razlike između bogatih i siromašnih

Samo 26 najbogatijih milijardera posjeduje onoliko novca koliko i 3,8 milijardi ljudi najsiromašnijih na planeti.

Na rastuću koncentracija svjetskog bogatstva i produbljivanje jaza između superbogatih i sirotinje upozorava Oxfam u novom izvještaju, objavljenom povodom konferencije u Davosu.

Najbogatiji čovjek na svijetu i dalje je Džef Bezos, vlasnik Amazona. Njegovo bogatstvo se povećalo na 112 milijardi dolara.

Na primjer, samo jedan odsto Bezosovog bogatstva je jednako cijelom zdravstvenom budžetu za Etiopiju, zemlju od 105 miliona ljudi.

Prošle godine oboren je rekord po rastu broja multimilijardera, koji su zaradili ukupno  762 milijarde dolara, što je dovoljno da se riješi problem ekstremnog siromaštva u svijetu ne jednom, nego čak sedam puta.

Povećanjem oporezivanja imovine za jedan odsto najbogatijih na svijetu i to samo za pola odsto, prikupilo bi se više nego dovoljno novca za obrazovanje 262 miliona djece i pružanje zdravstvene zaštite koja bi spasila 3,3 miliona života u svijetu.

Oxfam je pozvao vlade da povećaju poreze za korporacije i imovinu najbogatijih, kako bi zaustavile rastući jaz po pitanju bogatstva.

Vlade podstiču nejednakost nedovoljnim finansiranjem javnih usluga, dok za to vrijeme premalo oporezuju korporacije i bogate i ne uspijevaju da zaustave utaje poreza – navodi se u izvještaju.

I dok svaka dva dana nastaje jedan novi milijarder, Oxfam tvrdi da su stope poreza koje se primjenjuju na dohodak i imovinu bogatih pojedinaca pale na najnižu stopu u posljednjih nekoliko decenija.

blic.rs

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)